ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Πάρκο της Σύβαρης στην Μεσογειακή Έκθεση Αρχαιολογικού Τουρισμού της Ποσειδωνίας (Paestum)

Το πάρκο της Σύβαρης θα συμμετάσχει, για 3η συνεχή χρονιά, στη Μεσογειακή Έκθεση Αρχαιολογικού Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί στην Ποσειδωνία (Paestum) από τις 2 έως τις 5 Νοεμβρίου 2023.

Εκτός από το ειδικό περίπτερο που βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού, το Πάρκο θα είναι παρόν στη συνεδρία του Σαββάτου 4 στις 11.30 π.μ. όπου ο Διευθυντής Filippo Demma θα συμμετάσχει στην ημερίδα με τίτλο «Αυτόνομα κρατικά πάρκα και μουσεία και θεμέλια: σύγκριση μοντέλων διαχείρισης αρχαιολογικής κληρονομιάς» περιγράφοντας όλες τις καινοτομίες του μοντέλου διαχείρισης που πραγματοποιήθηκε στη Σύβαρη και για το οποίο τόσο πολύ γίνεται λόγος. 

 

 

Η έκθεση του 2023, πάνω απ’ όλα, θα αντιπροσωπεύει την ευκαιρία για το αυτόνομο ινστιτούτο του Υπουργείου Πολιτισμού – με επικεφαλής τον υπουργό Gennaro Sangiuliano – να φέρει την περιοχή της Συβαρίτιδας στην Ποσειδωνία και όλους εκείνους τους φορείς, συλλόγους, ιδιωτικά μουσεία, συνεταιριστικές και επιχειρηματικές πραγματικότητες που εργάζονται για τη δημιουργία του Δικτύου Μουσείων της Συβαρίτιδας.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο Διευθυντής Demma μαζί με τους θεσμικούς εκπροσώπους 14 δήμων της Συβαρίτιδας (που υπάγονται στην περιοχή Πολλίνο, Άνω και Κάτω Ιονίου), μιας Αρχιεπισκοπής και μιας Επισκοπής, ενός επιχειρηματικού μουσείου, τριών ιδιωτικών μουσείων, του Πολλίνο. Το Εθνικό Πάρκο και ένας φορέας διαχείρισης δυο περιβαλλοντικών αποθεμάτων, έχουν επισημοποιήσει την προσχώρηση τους στη συμφωνία που θα οδηγήσει στη γέννηση του Δικτύου Μουσείων της Συβαρίτιδας. Υπογράφοντες τη συμφωνία, εκτός από το Πάρκο Σύβαρης, είναι οι δήμοι Altomonte, Amendolara, Cariati, Cassano All’ionio, Castrovillari, Civita, Corigliano-Rossano, Frascineto, Lungro, Paludi, Saracena, Spezzano Albanese, Terranova da Sibari. και Trebisacce των μουσείων που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Rossano-Cariati και στην Επισκοπή Cassano All’Ionio· οι εκπρόσωποι της Αρχής του Εθνικού Πάρκου Pollino, των Αποθεμάτων της λίμνης Ταρσία και του ποταμού Crati, του Επιχειρηματικού Μουσείου Amarelli και των ιδιωτικών μουσείων Il Nibbio του Morano, του Εθνικού Μουσείου Arbëresh (Αρβανιτών) «Placco» καθώς και του Μουσείου Τέχνης ελαιολάδου και αγροτικής κουλτούρας, «Noia» του Trebisacce.

Όμως το δίκτυο επεκτείνεται ήδη: οι δήμοι Roseto Capo Spulico, Villapiana, Cerchiara di Calabria, San Demetrio Corone και Albidona έχουν ήδη επισημοποιήσει αιτήματα για ένταξη.

Επίσης φέτος το περίπτερο, προκειμένου να δώσει ακόμα περισσότερη υπόσταση στο κοινωνικο-πολιτιστικό δίκτυο που δημιουργείται γύρω από το Πάρκο, θα φιλοξενήσει, μαζί με τα προαναφερθέντα θέματα και φορείς, και συνειρμικές και επιχειρηματικές οντότητες όπως οι Terme Sibarite, Laghi di Sibari και κοινοπραξία κρασιών DOP Terre di Cosenza.

«Πρόκειται για ένα έργο – σχολίασε ο διευθυντής Demma – που γεννήθηκε με στόχο τη δόμηση μιας συντονισμένης πολιτιστικής προσφοράς, η οποία εξυπηρετεί τόσο την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής όσο και την επανεκκίνηση σε εθνικό και διεθνές τουριστικό επίπεδο. Μόνο μια πολιτιστική προσφορά που μοιράζεται και απολαμβάνει, πρωτίστως, η ίδια η κοινότητα από την οποία προέρχεται μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός τουριστικού αξιοθέατου που μπορεί στη συνέχεια να παράγει οικονομική ανάπτυξη. Μιλάμε για μια ενοποίηση μεταξύ των ιστορικών, αρχαιολογικών και φυσιοκρατικών ομορφιών μαζί με την αγροδιατροφική και αμπελουργική αριστεία της περιοχής. Καθώς προχωράμε, οι αριθμοί προσέλευσης που καταγράφηκαν στις πρωτοβουλίες που διοργάνωσε το πάρκο της Σύβαρης καθώς και στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τους Δήμους και τις τοπικές αρχές, μας λένε – συμπέρανε η Demma – ότι η λογική του συστήματος είναι πλέον ανάγκη για να ανέβει το επίπεδο την προσφορά και να εξασφαλίσει ότι η Συβαρίτιδα, από μια υπέροχη τοπική πραγματικότητα, θα γίνει και τουριστική ατραξιόν» (Δελτίο Τύπου).

 

Πηγή; https://shorturl.at/bEJMN

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *