ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δελτίου τύπου του OCCSE Μεγάλης Ελλάδας, Μεταπόντιο

ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το έργο του OCCSE το οποίο πήρε το όνομα του από ένα απόφθεγμα του Θουκυδίδη «Γνωρίζοντας το παρελθόν για να κατανοήσουμε το παρόν και να προσανατολίσουμε το μέλλον», που διεξάγεται σε πλήρη συνέργεια με το IIS Bernalda-Ferrandina, σε σκηνοθεσία του καθ. Giosué Ferruzzi είδε, εκτός από μια αρχική φάση εκπαίδευσης, την οποία θα ακολουθήσει ένα συνέδριο, τη διοργάνωση μιας υποβλητικής παράστασης θεάτρου, μουσικής και χορού για να γιορτάσει τις αρχαίες παραδόσεις και λατρείες της Ήρας, την πολυαδική θεότητα του Μεταποντίου.
Η διδακτική δραστηριότητα αξιοποίησε τον επαγγελματισμό των δασκάλων του IIS Bernalda: Barbara Lombardi, Filomena Musillo, Trofimena Proto, Michele Russo και Giuseppe Torraco, οι οποίοι αλληλεπιδρούν στο πλαίσιο του έργου “Metapontion: the search for memory” (Σχέδιο Τεχνών ), της οποίας η αναπαράσταση Ιερός Γάμος Ήρας αντιπροσώπευε την τελική εκδήλωση.
Ο ΙΕΡΟΣ ΓΑΜΟΣ ΗΡΑ, ο ιερός γάμος της πρώτης ιέρειας του Ηραίου Μεταποντίων, μάγεψε πολυπληθές κοινό την ηλιόλουστη Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023. Η νέα μεγάλη και φαντασμαγορική εκδήλωση του OCCSE – Ο Οργανισμός Πολιτιστικής, Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης της Μεγάλης Ελλάδας – επωφελείται της υποστήριξης της Περιφέρειας Basilicata, της οποίας προεδρεύει ο Gen. Vito Bardi, και της ΕΕ ως μέρος του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.
Η ιστορική αναπαράσταση, με την υποστήριξη επιτόπου από τον διευθυντή του Μουσείου Μεταπόντου, Δρ. Ο Vincenzo Cracolici, εικονογραφημένος στο κοινό, παρουσιάζει τις λατρευτικές πρακτικές της αρχαίας «Ιερογαμίας της Ήρας», μια ιερή επέτειο που γιορτάζεται για αιώνες σε όλους τους ναούς της Μεγάλης Θεάς Ήρας, επίσης στο εξαιρετικό Δωρικό Ηραίο του Μεταποντίου, πρώην έδρα του Πυθαγόρα , σύμφωνα με ένα κοινό έθιμο που υπάρχει εδώ και αιώνες στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα και επαναφέρεται στη ζωή χάρη σε εκτεταμένη ιστορική και φιλολογική έρευνα του OCCSE και του Συνδέσμου Νεοπολιτών του Τάραντα, με στόχο τη διερεύνηση των θρησκευτικών εθίμων που είναι ιερά για τις ελληνικές φυλές που μετανάστευσαν. στη Magna Graecia, με ιδιαίτερη αναφορά στους Αχαϊκούς πληθυσμούς που εγκαταστάθηκαν στην ύπαιθρο του Μεταπόντιου.
Στη σκηνή οι ηθοποιοί και οι χορευτές τριών από τις παρέες του δικτύου Basilicata και Puglia της Μεγάλης Ελλάδας: οι Ναϊάδες του Μεταποντίου, οι Νηρηίδες του Τάραντα και οι Wanderers Dreamers.
Η ιστορία της λειτουργίας της θεάς είναι συναρπαστική και συναρπαστική, με τη βελούδινη φωνή της Chiara Torsello, παρουσία των ιερουργούντων Rita Chirico, Cosima Fuggiano, Valentina Kovalchuk και Veronica Madaro, με τις μαθημένες αναλύσεις για την αρμονία και τις διδασκαλίες της τον Δάσκαλο που θυμάται ο ακουστικός Grazia Rizzi και οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι Nicola Causi, Franco Nacca και Antonio Solito, με τις περιπέτειες των Αχαιών οπλιτών Alfredo Bianchi και Fabrizio Desideri.
Υποδηλωτικές, κομψές και απαλές οι εξελίξεις των Ναϊάδων του Μεταπόντιον Annachiara Armento, Giusy Calvello, Gaia Carriero, Rebecca Figliuolo, Sara Mercorella, Roselda Pirretti, Silvia Quattromini, Syria Sole και Cristina Vena, σε σκηνοθεσία της δασκάλας Ilde Nellereids, των Taras, Arianna Nobile, Fabiana Stella, Fabiola Iannantuoni, Filomena Secondo, Stefania Petruzzi, Arianna Pignatelli και τέλος η Fulvia Basile στον διπλό ρόλο της δεύτερης ιέρειας του ναού και χορεύτρια, σε σκηνοθεσία Clelia Madaro.
Την πρώτη ιέρεια της έκδοσης του 2023 υποδύθηκε η Άννα Σιμόνα Μολιτέρνη συνοδευόμενη από τη μικρή και χαριτωμένη νεοφερμένη Cesy Di Canio. Αφηγήτρια η Filomena Musillo με τεχνικό συντονισμό του Marco Gigante και logistics του Aldo La Gioia. Συντονισμός της Compagnia dei Viandanti Sognatori: Franco Nacca. Το ιστορικό θέμα συνέγραψε και σκηνοθέτησε για τον OCCSE ο Saverio De Florio των Νεοπολιτών και χορογραφήθηκε σύμφωνα με την πιο διάσημη ελληνική και μανιογκρέκικη παράδοση από την Clelia Madaro.
Συνεργάτες αυτής της εκδήλωσης: το Metachannel, το Istituto Comprensivo Pitagora di Bernalda, που διευθύνει ο καθηγητής Grazia Marciuliano, και το Southern High School της Νάπολης, που διευθύνει ο αρχαιολόγος Dr. Ο Λούκα Σελβάτζιο και ο ΑΘΕΝΗΣ του μηχανικού. Antonello De Santis.
Η εκδήλωση έλαβε επίσης την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού – Regional Museums Directorate of Basilicata, χάρη στο ενδιαφέρον και την ευαισθησία της αρχιτέκτονας Anna Maria Mauro, του Επίτιμου Προξενείου της Ελλάδας στο Μπρίντιζι, στο πρόσωπο του Πρόξενος δικηγόρος Antonella Mastropaolo, και της Ελληνικής Κοινότητας Μαρία Κάλλας του Τάραντα υπό την προεδρία της Δρ Μαρίας Κούτρα.
Στον πρόεδρο του EPLI (Ente Pro loco Italiane) Rocco Franciosa, στην καθηγήτρια Antonella Guida του Πανεπιστημίου της Basilicata, επίτιμο πρόεδρο του ΟΟΣΑ, σε όλους τους Πυθαγόρειους, στη Μεγάλη Ελλάδα που ήταν διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο που συμμετείχαν με διάφορες ιδιότητες και έμειναν πίσω οι πέμπτοι, μέλη, εθελοντές, φίλοι και υποστηρικτές, ευχαριστούμε θερμά τον ΟΟΣΑ.

Ο Πρόεδρος
Δρ Τζουζέπε Μπαρμπερίνο

Πηγή: OCCSE della Magna Grecia

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *