ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκδήλωση για το μέλλον του Νότου και παρουσίαση του 1ου Φεστιβάλ “Punto Sud” στο Μπάρι

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Απουλίας από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε χθες στη Ρώμη. Η εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσία 40 προσκεκλημένων συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων φορέων, δημοσιογράφων, οικονομολόγων, ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και διευθυντών

 

Το θέμα της πρωτοβουλίας θα είναι «Πραγματική Νότια Ιταλία, ο Νότος που θέλουμε». Η πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ “Punto Sud” παρουσιάστηκε χθες το πρωί στη Ρώμη, στα κεντρικά γραφεία του εκδοτικού οίκου Laterza, που γεννήθηκε από τη συνεργασία του Editori Laterza και του Svimez, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 25 εκδηλώσεις και 40 καλεσμένους με εκπροσώπους φορέων, δημοσιογράφους, οικονομολόγους, ακαδημαϊκούς, γυναίκες και άνδρες επιχειρηματίες και διευθυντές.

Το «Punto Sud» στοχεύει να γίνει μια στιγμή συζήτησης για τη Νότια Ιταλία σε πολλαπλά επίπεδα: οικονομικό, πολιτικό-διοικητικό και πολιτιστικό. Η εκδήλωση στοχεύει να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός «λόγου» για το Νότο μέσω, συζητήσεων, συνεντεύξεις και διαλόγου, προβολών ταινιών και ντοκιμαντέρ. Με την ένωση των επιχειρηματικών ενεργειών και εκείνων σε δημιουργικό-πολιτιστικό επίπεδο θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε, μαζί, τις αντιφάσεις και τα δυνατά σημεία αλλά και εκείνα της καθυστέρησης που καταγράφονται στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση των νότιων περιοχών.

Οι συναντήσεις, από την Πέμπτη 26 έως το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, θα φιλοξενηθούν στην πόλη του Μπάρι: μεταξύ του Palazzo dell’Acquedotto Pugliese, του Spazio Murat στην παλιά πόλη, του Multicinema Galleria και του Πανεπιστημίου Aldo Moro. Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία των Editori Laterza και Svimez (Ένωση για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη Νότια Ιταλία).

Ο Alessandro Laterza δηλώνει: «Για κάποιο χρονικό διάστημα η συζήτηση για τον Νότο έχει επικεντρωθεί σε μια ενιαία διάσταση: το φανταστικό βουνό των χρημάτων, εκεί κοντά, στο οποίο κάθεται ο Νότος χωρίς τη δυνατότητα να τα ξοδέψει ή να τα αξιοποιήσει σωστά. Αυτό το στενό όραμα κατοικεί όχι μόνο στις αίθουσες της πολιτικής, αλλά και στον χώρο της κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένου του Νότου.Το Punto Sud προσπαθεί να επαναπροτείνει τον «λόγο» για το Νότο με αρθρωμένο τρόπο και να αναμείξει τον κοινωνικό, οικονομικό του , πολιτικά συστατικά με αυτά του πολιτισμού και της μυθοπλασίας».

«Σε μια ιστορική φάση βαθιών αλλαγών, ο Svimez πίστευε ακράδαντα στην ανάγκη για μια εκδήλωση αφιερωμένη στις προοπτικές της Νότιας Ιταλίας – δηλώνει ο Luca Bianchi, γενικός διευθυντής της Svimez – Αυτή είναι η προοπτική στην οποία το Punto Sud προωθεί έναν «ευρύ» προβληματισμό, Ανοιχτό σε οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς παράγοντες. Αυτό είναι απαραίτητο όταν βρίσκονται μπροστά μας ζητήματα κρίσιμης σημασίας για το ιταλικό μέλλον: αυτό του επαγγέλματος των επιχειρήσεων του Νότου· αυτό της καταπολέμησης των ανισοτήτων που είναι συχνά βαθιές στο Νότο· ότι για τη διασφάλιση πλήρους ισορροπίας μεταξύ των αξιών της αυτονομίας και της συνοχής. Αυτά είναι μερικά από τα σημεία συζήτησης σε αυτήν την εκδήλωση που στοχεύει να συγκεντρώσει ανάλυση, αφήγηση και προτάσεις και που θα θέλαμε να γίνουμε, ξεκινώντας από αυτό το πρώτο φεστιβάλ, μια χρήσιμη ευκαιρία βελτίωσης της πολιτικής και διοικητικής δράσης στο Νότο της χώρας μας».

 

Πηγή: https://shorturl.at/cnCN0

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *