Αυτό ορίστηκε από το Scopus H-index, έναν δείκτη που μετρά τόσο την παραγωγικότητα όσο και την επιρροή ενός συγγραφέα στην επιστημονική κοινότητα
Για να αξιολογηθεί η ποιότητα και η ποσότητα της έρευνας που γίνεται από έναν επιστήμονα, υπάρχουν δείκτες που λένε πόσες εργασίες έχει υπογράψει και δείκτες που λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των παραπομπών που λαμβάνονται για τη μέτρηση της ποιότητας αυτού που έχει δημοσιευτεί. Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι το Scopus H-index, που διατυπώθηκε με στόχο τη μέτρηση τόσο της παραγωγικότητας όσο και της επιρροής ενός συγγραφέα, υπολογίζοντας τις δημοσιεύσεις και τον αριθμό των παραπομπών που λαμβάνονται. Αυτός ο τρόπος ευρετηρίασης έχει το πλεονέκτημα ότι συνδυάζει την ποσότητα (αριθμός άρθρων) με την ποιότητα (αναφορές) σε έναν ενιαίο αριθμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση της εργασίας των επιστημόνων.
Ο δείκτης H του Paolo Ascierto έφτασε το 100, ένας νέος και σημαντικός στόχος για τον Διευθυντή της Μονάδας Ογκολογίας Μελανώματος, Ογκολογικής Ανοσοθεραπείας και Καινοτόμων Θεραπειών του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου Fondazione ‘G. «Αλλά αυτό – σχολιάζει ο ογκολόγος – δεν είναι τελικός στόχος, είναι μόνο ο στόχος του γκραν πρι βουνού (κυκλικά μιλώντας). Αυτός ο στόχος που χρησιμεύει ως κίνητρο για να φτάσουμε στον τελικό στόχο: να ξεπερνάμε όλο και περισσότερο τον εαυτό μας για το καλό των ασθενών μας».
Το σχόλιο του Paolo Ascierto
«Είμαι εξαιρετικά συγκινημένος που μοιράζομαι ότι ο δείκτης H μου έφτασε το 100. Καθώς το διαβάζω στον ιστότοπο Scopus κλαίω από χαρά γιατί πίσω από κάθε σημείο αυτής της μέτρησης, που μετρά την παραγωγικότητα και τον αντίκτυπο των παραπομπών των δημοσιεύσεων ενός συγγραφέα, υπάρχουν είναι μελέτες, έρευνες και πειράματα που έγιναν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, άρα ασθενείς και άρα ανθρώπινες ζωές για τις οποίες παλεύουμε καθημερινά. Χρόνια θυσίας. Το μεγαλύτερο: έχοντας συχνά εκτρέψει το καλό προς το μεγάλο πάθος για έρευνα».
«Δεν είμαι ο πρώτος που πέτυχα αυτόν τον στόχο – συνεχίζει ο Ascierto –. Πολλοί άλλοι ερευνητές που ήταν καλύτεροι από εμένα το πέτυχαν πρώτοι. Και σίγουρα δεν θα είμαι ο τελευταίος. Θέλω να αφιερώσω αυτό το επίτευγμα σε όλους τους συνεργάτες μου… όλους! Όσοι με ακολουθούν χρόνια, όσοι πέρασαν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, όσοι αξίζουν προαγωγές, όσοι έχουν πάει να εργαστούν σε άλλα ιταλικά ή ξένα ιδρύματα. Προφανώς δεν μπορώ παρά να κάνω μια ιδιαίτερη αφιέρωση στο Ινστιτούτο μου: το Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας IRCCS “G. Pascale Foundation”. Έζησα τη ζωή μου ως ερευνητής σε αυτό το Ινστιτούτο για 32 χρόνια. Και εκεί χτίστηκε κάθε σημείο του H-index 100 μου. Είμαι χαρούμενος! Το καλύτερο από όλα παιδιά και συγχαρητήρια σε όλους μας!Σας αγαπώ!».
Τι μετράει ο δείκτης Η
Ο δείκτης H μετρά τον επιστημονικό αντίκτυπο των δημοσιεύσεων ενός ερευνητή μέσω των παραπομπών που λαμβάνουν από άλλους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν πέσει στο κενό, αλλά έχουν ληφθεί υπόψη και συχνά χρησιμοποιείται από άλλους ερευνητές, σε αυτή τη γόνιμη ανταλλαγή που στην πραγματικότητα προάγει τη γνώση. Για τον υπολογισμό αυτού του δείκτη λαμβάνονται υπόψη οι αναφορές που λαμβάνει κάθε δημοσίευση σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, το να έχετε δείκτη H ίσο με 100 σημαίνει ότι έχετε 100 δημοσιεύσεις που έχουν αναφερθεί από άλλους ερευνητές τουλάχιστον 100 φορές. Ο υπολογισμός δίνει έναν μικρό αριθμό που μετρά τη συγκεκριμένη επιστημονική συνεισφορά του ερευνητή.
Πηγή: https://bit.ly/3RkLwfj