ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέος σεισμός στα Φλεγραία Πεδία (Νάπ.): η γη τρέμει ξανά

Του σεισμού είχε προηγηθεί βουητό Το επίκεντρο που εντόπισε το INGV/ΕΙΓΗ*

 

Σεισμός μεγέθους 2,9 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή των Φλεγραίων Πεδίων γύρω στις 04:28 π.μ. (05:28 π.μ. ώρα Ελλάδος) της 12ης Σεπτεμβρίου, με γεωγραφικές συντεταγμένες (lat, lon) 40.8280, 14.1410 σε βάθος 2 χλμ. Ο σεισμός εντοπίστηκε από το INGV-OV Operations Room (Νάπολη). Παρά την ώρα, έγινε ξεκάθαρα πάνω απ’ όλα αισθητή από τους κατοίκους των γειτονιών που περιβάλλουν το επίκεντρο, αλλά όχι μόνο.

Πριν από λίγες μέρες ένας σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων 20 ετών στην περιοχή των Φλεγραίων.

 

Βραδυσεισμός

Από το 2006 έχει καταγραφεί επανάληψη της βραδυσεισμικής δραστηριότητας. Ο ρυθμός είναι, σίγουρα, πολύ μακριά από εκείνον της μεγάλης κρίσης των αρχών της δεκαετίας του 1980, αλλά οι ερευνητές συμφωνούν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με τον Giuseppe Mastrolorenzo, επικεφαλής ερευνητή στο Παρατηρητήριο του Βεζούβιου, η συνοικία Rione Terra έχει αυξηθεί περισσότερο από ένα μέτρο από το 2006 έως σήμερα.

Το ερώτημα που κάνουν όλοι είναι αν πρέπει να ανησυχούμε και αν, σήμερα, θα ήμασταν έτοιμοι για ένα μεγάλο ηφαιστειακό επεισόδιο. Οι απόψεις φαίνεται να διίστανται επ’ αυτού. Από τη μια έχουμε τις διαβεβαιώσεις των θεσμικών εκπροσώπων. Οι δήμοι, οι μητροπολιτικές πόλεις, οι περιφέρειες, η πολιτική προστασία και η κυβέρνηση καθησυχάζουν τον πληθυσμό: δεν υπάρχουν επικείμενοι κίνδυνοι και, εάν χρειαστεί, τα σχέδια πρόληψης και εκκένωσης είναι έτοιμα. Υπάρχουν, ωστόσο, αντικρουόμενες φωνές, που θέτουν αμφιβολίες για το ενδεχόμενο έγκαιρης πρόβλεψης μιας έκρηξης και για την εγκυρότητα των σχεδίων.

 

Πρόβλεψη μίας έκρηξης

Οι ειδικοί έχουν σημάνει πολλούς συναγερμούς. Σύμφωνα με τον Stefano Carlino, ερευνητή στο ΕΙΓΗ-Παρατηρητήριο του Βεζούβιου «..Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα αφορά στο τι βρίσκεται “κάτω” από αυτές τις ωθήσεις, είτε αέριο, υδρατμοί ή ακόμα και ανερχόμενο μάγμα. Η ερμηνεία μου για το τι συμβαίνει – εξηγεί ο Carlino – είναι ότι είναι πιθανό να έχουν φτάσει μικρές ποσότητες μάγματος στο πιο επιφανειακό μαγματικό σύστημα, δηλ. σε αυτό που βρίσκεται 3-4 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, το οποίο είναι το σύστημα που καθορίζει την ανύψωση. Και σίγουρα υπάρχει επίσης μια σημαντική υδροθερμική συνεισφορά, υγρά υψηλής πίεσης και θερμοκρασίες που πιθανώς συμβάλλουν σημαντικά στην ανύψωση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποια είναι η κύρια πηγή αυτής της ανύψωσης, δεδομένης της ασάφειας των λύσεων που προέρχονται από την επεξεργασία δεδομένων».

 

*ΕΙΓΗ: Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας

 

Πηγή: https://bit.ly/3ExRvG8

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *