ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβανοί ιατροί στην Καλαβρία, ο Occhiuto απαντά στην “Il Foglio”: Δεν υπάρχει καμία μορφή σκλαβιάς

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής που έστειλε ο Πρόεδρος Roberto Occhiuto στον Claudio Cerasa, διευθυντή της “Il Foglio”, ο οποίος τις τελευταίες ώρες δημοσίευσε την είδηση ​​σχετικά με τη χρήση Κουβανών ιατρών σε εγκαταστάσεις υγείας στην Καλαβρία. Απόφαση που έλαβε η περιφέρεια και η οποία έχει πάρει πλέον το δρόμο για τις αίθουσες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με πολύ σοβαρές κατηγορίες.

«Τον Αύγουστο του 2022, υπέγραψα συμφωνία με την Comercializadora de Servicios Medicos Cubanos S.A. στην πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στη Ρώμη. για την παροχή ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών στην Καλαβρία. Μια συμφωνία που θα μου επέτρεπε να φέρω έως και 497 γιατρούς στην περιοχή μου σε τρία χρόνια. Αυτή τη στιγμή, 171 Κουβανοί ιατροί έχουν φτάσει στην Καλαβρία: οι πρώτοι 51 άρχισαν να εργάζονται στα νοσοκομεία μας τον Ιανουάριο του 2023, άλλοι 120 βρίσκονται στους θαλάμους από τα μέσα Αυγούστου. Γιατί αποφάσισα να καταφύγω σε αυτή τη λύση έκτακτης ανάγκης; Σίγουρα όχι επειδή «οι ντόπιοι γιατροί δεν θέλουν να δουλέψουν», μια φράση που δεν έχω ξαναπεί, αλλά απλά για να μην κλείσουμε τα νοσοκομεία και τα τμήματα μας. Η Καλαβρία έκανε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να ανακοινώνει διαγωνισμούς μετά από διαγωνισμό για το μόνιμη απασχόληση γιατρών και υγειονομικού προσωπικού.
Αλλά η έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι πλέον παθολογική σε ολόκληρη τη χώρα, και για μια περιοχή σαν τη δική μου, με ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που καταστράφηκε από 12 χρόνια θητείας επίτροπος, η προσέλκυση γιατρών είναι ακόμη πιο περίπλοκη από ό,τι σε άλλες, πιο ελκυστικές εθνικές πραγματικότητες. Είπα «όχι» και ήμουν ο πρώτος στην Ιταλία που κατήγγειλε το φαινόμενο των αμειβόμενων γιατρών, των επαγγελματιών που μέσω εξειδικευμένων συνεταιρισμών προσφέρουν υπηρεσίες και χρεώνουν έως και 150€ την ώρα, 1.200€ τη βάρδια. Δεν έχω την πολυτέλεια να σπαταλήσω δημόσιους πόρους αποσπώντας τους από τις κανονικές υπηρεσίες για τη φροντίδα των πολιτών. Έτσι γεννήθηκε η πρωτοβουλία να φέρουν Κουβανούς γιατρούς στην Καλαβρία. Μια ισχυρή απόφαση, η οποία αρχικά δέχτηκε κριτική από παραγγελίες και εταιρείες, αλλά σήμερα είναι ένα θετικό μοντέλο που πολλοί φιλοδοξούν να μιμηθούν.

Πολλοί κυβερνήτες επικοινώνησαν μαζί μου για να προσπαθήσουν να μιμηθούν αυτό που έχω κάνει, ζητώντας βοήθεια και συμβουλές.Οι Κουβανοί γιατροί στην Καλαβρία σημείωσαν επιτυχία. Για τα νοσοκομεία μας, για τους Ιταλούς συναδέλφους τους, για την υπηκοότητα. Το υπάρχον ιατρικό προσωπικό της Καραϊβικής υποδέχτηκαν με θαυμασμό οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμαρχοι, η άφιξη τους συχνά επισφραγίστηκε από πάρτι καλωσορίσματος και ευχάριστες στιγμές. Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο σκλαβιάς. Η συμφωνία που υπέγραψα με την Comercializadora de Servicios Medicos Cubanos S.A. είναι πολύ σαφής και στην οριστική εκδοχή της, αυτή που ρυθμίζει την παρουσία Κουβανών γιατρών στην Καλαβρία, προβλέπει ότι τα 4.700€ μεικτά της αποζημίωσης θα καταβληθούν εξ ολοκλήρου, σε ιταλικούς τρεχούμενους λογαριασμούς, στους επαγγελματίες της Καραϊβικής: η περιοχή δεν πληρώνει κανένα ευρώ στην κουβανική κυβέρνηση, η «πίτα» για την οποία γράφει η εφημερίδα σας δεν υπάρχει. Εάν οποιαδήποτε ΜΚΟ -οργανώσεις που συχνά συχνάζουν σε χρυσά φόρουμ όπως αυτό στο Μαϊάμι, αντί στις περιφερειακές περιοχές των περιοχών που αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες- πιστεύει ότι οι Κουβανοί γιατροί γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, έχουν το δικαίωμα να μας καταγγέλλει και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει το καθήκον, ως απαραίτητη ενέργεια, να εμβαθύνει. Αλλά, ευγενέστατε διευθυντή, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Κουβανοί γιατροί που έφτασαν στην Καλαβρία δεν ήταν θύματα εμπορίας ανθρώπων, σκλαβιάς ή διώξεων φαντασμάτων. Ανοίξαμε τις πόρτες των νοσοκομείων μας σε δεκάδες εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης που τους τελευταίους μήνες αναφέρουν αυτό το εξαιρετικό πείραμα με μεγάλη περιέργεια. Όλοι – καταλήγει ο Occhiutoμπόρεσαν να παρατηρήσουν τη γαλήνη και το αξιέπαινο πνεύμα εξυπηρέτησης με το οποίο λειτουργούν αυτοί οι επαγγελματίες στην περιοχή μας. Θα ευχαριστώ για πάντα τους Κουβανούς γιατρούς για το πάθος τους και τη θεμελιώδη υποστήριξη που προσφέρουν στο σύστημα υγείας της Καλαβρίας».

 

 

Πηγή: https://bit.ly/3RnW5ya

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *