ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη με τον Abdul Alraheem Almabrouk, διευθυντή του αρχαιολογικού μουσείου Κυρήνης (Λιβύη)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ABDUL ALRAHEEM ALMABROUK

Στη νότια ακτή της σύγχρονης Λιβύης ακριβώς απέναντι από την Κρήτη, αρχαίοι αποίκοι από το ελληνικό νησί της Θήρας έχτισαν την ένδοξη πόλη της Κυρήνης (Κυρήνη/Κυρήνη). Ο Abdul Alraheem Almabrouk, ένας αφοσιωμένος αρχαιολόγος που είναι Διευθυντής Διεθνών Αρχαιολογικών Αποστολών στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Λιβύης στο Shahat (Κυρήνη) μας εξηγεί την ιστορία αυτής της συναρπαστικής πόλης και μας καθοδηγεί στα ερείπια της.

Ο ΥΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΗΝΗΣ

M.G.N.: Πείτε μας κύριε Abdul Alraheem Almabrouk για εσάς και τη δουλειά σας στον αρχαιολογικό χώρο της Κυρήνης.

A.A.A.: Ως Διευθυντής Διεθνών Αρχαιολογικών Αποστολών στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Λιβύης στο Shahat, το κύριο καθήκον μου είναι η επικοινωνία με διεθνείς αρχαιολογικούς ερευνητές, πανεπιστήμια και ινστιτούτα σχετικά με το έργο τους στην Κυρήνη. Επίσης, συνεργάζομαι με τους ερευνητές του τμήματος για την αποτύπωση περιοχών για νέες ανασκαφές, την έρευνα νέων τεχνουργημάτων. Δίνω διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Λιβύης σχετικά με τον τρόπο διατήρησης αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ δημοσιεύω εκθέσεις σε σημαντικό περιοδικό στον τομέα αυτό.

M.G.N.: Ποια είναι η ιστορία της Κυρήνης;

A.A.A.: Η ιστορία της άφιξης των πρώτων Ελλήνων εποίκων στην Ανατολική Λιβύη (Κυρηναϊκή) βασίζεται στην ιστορική καταγραφή του Ηροδότου που ήταν ένα μείγμα μυθολογικών παραμυθιών και προφορικής ιστορίας. Ωστόσο, καθώς οι Έλληνες έπλεαν τις ακτές της Βόρειας Αφρικής για εμπόριο για εκατοντάδες χρόνια πριν ξεκινήσουν τους εποικισμούς στην Κυρηναϊκή, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι υπήρχε επαφή με τους Κυρηναϊκούς πληθυσμούς με σκοπό το εμπόριο. Ο πρώτος ελληνικός οικισμός ξεκίνησε γύρω στα μέσα του έβδομου αιώνα π.Χ. και από αυτό προέκυψε ο πρώτος οικισμός ως κέντρο για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των ντόπιων και των Ελλήνων. Τότε οι δυο λιβυκές περιοχές της Τριπολιτανίας και της Κυρηναϊκής έγιναν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γύρω στο 96 π.Χ. Η περιοχή έγινε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το πρώτο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ. μέχρι την αραβο-μουσουλμανική κατάκτηση το 642 μ.Χ.


M.G.N.: Περιγράψτε μας τον αρχαιολογικό χώρο της Κυρήνης.
A.A.A.:
Η Κυρήνη έχει τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους: το Ιερό του Απόλλωνα, την Αγορά-Τετράγωνο και τη Βόρεια Νεκρόπολη. Εν συντομία, αυτές οι τοποθεσίες περιέχουν ναούς, θέατρα, κτίρια διοίκησης, ανάκτορα, μαυσωλεία και εκκλησίες από την ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. Οι τοποθεσίες αυτές χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

M.G.N.: Τι σας αρέσει στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό;

A.A.A.: Το ενδιαφέρον με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό είναι ότι εξαπλώθηκε σε όλο τον μεσογειακό κόσμο μέσω του εμπορίου και των συνθηκών και ενίσχυσε την ανθρώπινη πρόοδο από την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική και τις τέχνες.

M.G.N.: Επισκέπτονται τουρίστες την τοποθεσία της Κυρήνης;

A.A.A.: Επί του παρόντος, οι τοποθεσίες επισκέπτονται κυρίως ντόπιοι τουρίστες λόγω του συνδυασμού της κατάστασης ασφαλείας μετά την πολιτική κρίση του 2011 και τον Covid-19.

M.G.N.: Έχετε κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες αναγνώστες μας;

A.A.A.: Συνιστώ σε όσους αναγνώστες ενδιαφέρονται για την ιστορία και την αρχαιολογία να ακολουθήσουν μια καριέρα σε αυτόν τον τομέα, καθώς υπάρχουν πολλοί τομείς έρευνας σε όλη την περιοχή της Μεσογείου. Επίσης, ελπίζω οι αναγνώστες να επισκεφθούν την Κυρήνη γιατί έχει σημαντικές τοποθεσίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, και αν κάποιος από τους αναγνώστες έχει επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, θα βρει μεγάλη ομοιότητα στην Κυρήνη στην ορεινή τοποθεσία και το στυλ του θεάτρου, των ναών και των αγαλμάτων της αρχαϊκής περιόδου και γενικά του δωρικού ρυθμού.

Ευχαριστούμε τον κο Alraheem Almabrouk για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *