ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολόγοι έτοιμοι να αποκαλύψουν την υπόγεια μαγεία της Κοιλάδας των Ναών (Ακράγ.)

Ένας διαφορετικός τρόπος για να περάσετε την ημέρα της γιορτής στις 25 Απριλίου. Με τους αρχαιολόγους θα πάτε στην ανακάλυψη της κοιλάδας των ναών και στο αρχαιολογικό μουσείο Griffo. Θα μπορείτε να ακολουθήσετε νέα δρομολόγια και θα μπορείτε να κατεβείτε στην υπογεία και μετά να περιμένετε το ηλιοβασίλεμα που κάνει τους κροτάφους ροζ. Ή ακόμα να συμμετέχετε σε εργαστήρια για να μιλήσουν τα παιδιά με τα εκθέματα του μουσείου. Η επίσημη αργία της 25ης Απριλίου, από φέτος, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έχει ελεύθερη είσοδο.

Στην κοιλάδα των ναών, που τις τελευταίες εβδομάδες είναι πραγματικά μια ανθισμένη Εδέμ πολλών χρωμάτων, θα μπορείτε να συμμετέχετε στα καθηλωτικά δρομολόγια που επιμελείται η CoopCulture. Στις 25 Απριλίου και στις 11 και στις 12 θα είναι δυνατή η κατάβαση στο Giacatello hypogeum με την υποστήριξη των σπηλαιολογικών οδηγών του Agrigento Sotterranea. Η εμπειρία «Το νερό των αρχαίων» θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε τον υπόγειο κόσμο που δημιούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες του Ακράγκας για να συλλάβουν, να μεταφέρουν και να αποθηκεύουν νερό. Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.

Θα είναι όμως διαθέσιμες και οι «Υπόγειες διαδρομές»: επισκέψεις αφιερωμένες στη νεκρόπολη των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων του Αγκριτζέντο, ανάμεσα σε αρκοσόλια και ταφές, μέχρι το σπήλαιο Fragapane, τη μεγαλύτερη κατακόμβη της κοιλάδας.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορείτε να συμμετάσχετε ήδη από το Σάββατο 22, στη συνέχεια από την Τετάρτη 26 έως την Παρασκευή 28 Απριλίου: κάθε μέρα 3 βάρδιες στις 10.30/11.45/16.45. Σάββατο 29 Απριλίου επίσης στη 13.00 Τις δύο Κυριακές (23 και 30 Απριλίου), Δευτέρα 24, Τρίτη 25 και Δευτέρα 1 Μαΐου, οι επισκέψεις θα γίνονται στις 10.15/11.30/12.45. Επίσης σε αυτή την περίπτωση το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.

Και πάλι, κάθε μέρα στις 3.30 μ.μ., η 2ωρη ξενάγηση με θέμα «Κοιλάδα χωρίς μυστικά» είναι πάντα διαθέσιμη: μια εμπειρία που συνδυάζει μια επίσκεψη στο κύριο τμήμα της κοιλάδας με το δρομολόγιο των υπόγειων διαδρομών. Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ.

Τέλος, η Ημέρα της Γης θα εορταστεί στο αρχαιολογικό μουσείο Griffo, που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 23 Απριλίου από τις 4.30 μ.μ.

Έχει προγραμματιστεί επίσκεψη-παιχνίδι με εργαστήριο από τους αρχαιολόγους της CoopCulture. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τους μύθους που σχετίζονται με την προέλευση των φυτών και των δέντρων, αλλά και τον μεγάλο σεβασμό που έτρεφαν οι αρχαίοι για τη Φύση και την αφοσίωση στα ιερά άλση στα αστικά ιερά του Akràgas. Στο τέλος, οι μικροί συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μια αφίσα στη μνήμη της εμπειρίας. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

Το αρχαιολογικό και πάρκο τοπίου Valley of the Temples είναι επισκέψιμο καθημερινά από τις 8.30 έως τις 20 (την πρώτη Κυριακή του μήνα, 25 Απριλίου και 2 Ιουνίου δωρεάν). Τα δύο εκδοτήρια εισιτηρίων είναι ανοιχτά στις εισόδους Giunone και Porta V.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο Pietro Griffo από τις 9 έως τις 19:30. Για να κάνετε κράτηση για ξεναγήσεις, απλώς μεταβείτε στη διεύθυνση www.coopculture.it.

 

 

Πηγή: https://www.agrigentonotizie.it/eventi/valle-dei-templi-visite-ipogei-25-aprile-2023.html

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *