ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Αρχαιολογικό Πάρκο Σύβαρης παρουσίασε το έργο «Μνημοσύνη. Μνήμη και Σωτηρία»

ΣΥΒΑΡΗ – Τον περασμένο Ιούνιο η Εποπτεία Abap της Cosenza βρήκε, σε μια περιοχή λίγο έξω από το Αρχαιολογικό Πάρκο Sibari και αντίστοιχη με τη νεκρόπολη των Θουρίων – την Πανελλήνια αποικία που γεννήθηκε τον πέμπτο αιώνα π.Χ. κοντά στη θέση της αρχαιότερης Σύβαρης –, ένας τάφος (που αναφέρεται ως «22.1») που πιθανότατα χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. Ανάμεσα στον εξοπλισμό που ανακτήθηκε αρχικά εμφανίζονται τα θραύσματα μιας χρυσής πλάκας του λεγόμενου «ορφικού».

Ένα πολύ σπάνιο αντικείμενο -που μαρτυρείται σε λίγα δείγματα στη Μεγάλη Ελλάδα, την Κρήτη και τη Θεσσαλία- στο οποίο το φύλλο χρυσού χρησιμοποιήθηκε ως στήριγμα για ένα κείμενο που περιείχε οδηγίες για να προσανατολιστεί ο νεκρός στο εξής. Τα πληρέστερα δείγματα αυτής της σειράς βρέθηκαν το 1879 σε δύο μεγάλους ταφικούς τύμβους – όχι μακριά από τη θέση του εν λόγω τάφου – και λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης, όπου εκτίθενται μέχρι σήμερα. Αντικείμενα αυτού του τύπου, που εξακολουθούν να καλύπτονται από μια αύρα μυστηρίου, συνεχίζουν να θέτουν μια σειρά από συναρπαστικά ερωτήματα στους αρχαιολόγους, και όλα προέρχονται από πολύ παλιές ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν με μεθόδους που δεν είναι πλήρως επιστημονικές ή ανήκουν σε ιστορικό δημόσιο και ιδιωτικό μουσείο συλλογές και τίποτα δεν είναι γνωστό για το πλαίσιο ανακάλυψής τους. «Η νέα ανακάλυψη προσφέρει, πάνω απ ‘όλα – εξηγεί η Δρ. Paola Aurino, Έφορος της Cosenza, και ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Σύβαρης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μουσείων της Καλαβρίας, Δρ. Filippo Demma, προβλέποντας τι θα παρουσιαστεί κατά την παρουσίαση στις αρχές και στον Τύπο που έχει προγραμματιστεί για αύριο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Συβαρίτιδας – η ουσιαστική ευκαιρία να διερευνηθεί, εκτός από το αντικείμενο, το πλαίσιο του, ο ιδιοκτήτης του. Θα είναι επιτέλους δυνατό να μάθουμε περισσότερα για το ποιοι ήταν οι άνθρωποι που πίστευαν στη μετεμψύχωση πριν από 2300 χρόνια και έκαναν τελετουργίες για να επιτύχουν ευδαιμονία πέρα ​​από το θάνατο πριν από 2300 χρόνια. Με κοινή συμφωνία και χάρη σε ένα μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε πριν από λίγο καιρό και το οποίο προβλέπει την πλήρη συνεργασία των δυο Ινστιτούτων για την ανάδειξη της Sibaritide Heritage, το Πάρκο και η Εποπτεία έχουν μετατρέψει την ανακάλυψη σε ευκαιρία γνώσης, προχωρώντας στην δημιουργήσει έναν χώρο έρευνας και αποκατάστασης που είναι επισκέψιμος και είναι ανοιχτός στο κοινό.

 

Αναλυτικά, οι τέσσερις φάσεις αυτού του έργου θα πραγματοποιηθούν στο εργαστήριο του Μουσείου της Συβαρίτιδας: ένας ανθρωπολόγος θα πραγματοποιήσει τη μικροανασκαφή της ταφής, με την οποία – μεταξύ άλλων – αναμένουμε να βρούμε τα χαμένα θραύσματα του ” Ορφική» πλάκα ή άλλα ολόκληρα δείγματα, ενώ παράλληλα θα γίνει η αποκατάσταση του ταφικού καλύμματος και των ταφικών κειμηλίων, τα οποία ενδέχεται να έρθουν ακόμη σταδιακά στο φως. Σε έναν τρίτο σταθμό, λοιπόν, εγκατεστημένο στον ίδιο χώρο, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού μικροσκοπίου και τρισδιάστατου σαρωτή, θα γίνουν οι πρώτες αρχαιομετρικές έρευνες που θα μπορέσουν να επιστρέψουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον νεκρό – πιθανότατα γυναίκα -, σχετικά με τις τελετουργίες με τις οποίες θάφτηκε, σε τυχόν υπολειμματικά περιεχόμενα των συνοδευτικών αγγείων, στο καλυπτικό χώμα, στην προέλευση του χρυσού που χρησιμοποιήθηκε για τις πλάκες. Αυτές οι πληροφορίες, μαζί με τις ανθρωπολογικές παρατηρήσεις και την ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα οστά των θαμμένων κατά τη μικροανασκαφή στο εργαστήριο, θα μας πουν την ιστορία του νεκρού: φύλο, ηλικία κατά τον θάνατο, μια ιδέα της γεωγραφικής του καταγωγής, τυχόν παθολογίες, διατροφική κατάσταση, δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά του πληθυσμού στον οποίο ανήκουν, θα βοηθήσουν στην κατανόηση της κοινωνικής του θέσης. Τα ιζήματα που κάλυψαν τον σκελετό μπορεί να αποκαλύψουν ίχνη φθαρτών υλικών που δεν είναι πλέον ορατά με γυμνό μάτι (ξύλο, υφάσματα κ.λπ.) που συνδέονται με ταφικές πρακτικές ή περιέχουν ίχνη φυτικών στοιχείων που συνδέονται με τελετουργίες ταφής.
Επιπλέον, οι αναλύσεις στα στοιχεία του κιτ θα μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για την προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των κεραμικών αντικειμένων, αλλά και του χρυσού των πλακών. Τέλος, αναλύοντας το χώμα που βρίσκεται μέσα στα δοχεία, θα είναι δυνατό να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε τη φύση του αρχαίου περιεχομένου τους. Τέλος, στο εργαστήριο θα λειτουργεί και μικρή έκθεση στην οποία θα παρουσιάζονται τα ήδη αναστηλωμένα τάφια του νεοαποκτηθέντος τάφου (το «22.1») καθώς και τα κτερίσματα και η ανακατασκευή με πρωτότυπα υλικά, του εξωφύλλου άλλου. ταφή, σημαντικά παλαιότερη, που βρέθηκε στην ίδια νεκρόπολη τη δεκαετία του ’90. «Η πρόθεση πίσω από την πρωτοβουλία – παρατήρησαν ο Aurino και ο Demma – είναι να μετατρέψει μια σημαντική ανακάλυψη σε μια ευκαιρία για τη μέγιστη διάδοση της γνώσης, για τη συμμετοχή του κοινού στην ίδια την κατασκευή του ιστορικού δεδομένου, καθώς και τη συγκίνηση της ανακάλυψης, πέρα ​​από το απλή εκδήλωση για την παρουσίαση μιας αξιοσημείωτης ανακάλυψης. Όλα σε ένα πλαίσιο απόλυτης θεσμικής αρμονίας, στο οποίο το αυτόνομο Ινστιτούτο και η Εποπτεία προχωρούν δίπλα-δίπλα στην προστασία, διατήρηση, μελέτη και ανάδειξη της Κληρονομιάς, γεγονός που συμβαίνει επίκαιρα στην Καλαβρία». Δήμαρχοι και άλλες πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές, ειδικοί στον τομέα ήταν παρόντες στη συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν την εκδήλωση. Στο τραπέζι των ομιλητών παρευρίσκονται, εκτός από τους Filippo Demma και Paola Aurino, ο Vito D’Adamo, επικεφαλής γραμματείας της υφυπουργού του Υπουργείου Πολιτισμού Lucia Borgonzoni που εκπροσωπεί την κυβέρνηση, ο Fabrizio Sudano, Διευθυντής της Περιφερειακής Γραμματείας του Υπουργείου Πολιτισμού για την Καλαβρία, και ο σύμβουλος της Περιφέρειας της Καλαβρίας με εξουσίες για οικονομική ανάπτυξη και πολιτιστικά αξιοθέατα, Rosario Varì που εκπροσωπεί τον Πρόεδρο Roberto Occhiuto. Μετά τη συνέντευξη Τύπου οι παρευρισκόμενοι θα επισκεφθούν τα εργαστήρια τα οποία θα είναι ανοιχτά για το κοινό από τις 14.00, ενώ στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη από την Dr Paola Aurino και τον Dr. Filippo Demma με τίτλο: «Μνημοσύνη: μνήμη και σωτηρία. Η παραγωγή γνώσης από τις ανασκαφές της επικράτειας μέχρι τα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Πάρκου Συβαρίτιδας».
Θα είναι δυνατή η συμμετοχή στις εκδηλώσεις στις 12:00 και στις 17:00 και ακολουθώντας τη ζωντανή ροή που παρέχεται στα κοινωνικά κανάλια του Πάρκου Συβαρίτιδας.

Πηγή: https://ecodellojonio.it/articoli/ecocult/2023/03/parco-archeologico-di-sibari-presentato-il-progetto-mnemosyne-la-memoria-e-la-salvezza

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *