ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ομιλία στη Gračanica (Κοσυφ.) για τη συνεργασία Ελλήνων και Σέρβων: Μας δένει η πίστη και η παράδοση

Ο Σερβοελληνικός Σύλλογος και το Σπίτι Πολιτισμού «Gračanica» διοργάνωσαν φόρουμ με θέμα «Ενοποίηση για τη διατήρηση του Χριστιανισμού και της Ορθόδοξης ταυτότητας Ελλήνων και Σέρβων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης». Ο Καθ. Ακαδ. Δρ. Αλέξιος Παναγόπουλος, ο Δρ. Χρήστος Αλεξόπουλος, Πρόεδρος του Σερβο-Ελληνικού Κινήματος, ο Slaviša Filipović, Επίτροπος για το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, ο Aleksandar Gudžić, ιστορικός, και ο Bojan Milić, πολιτικός επιστήμονας, συντόνισαν το φόρουμ. Ο γιατρός Δρ. Χρήστος Αλεξόπουλος λέει ότι νιώθει σαν στο σπίτι του στο Κοσσυφοπέδιο και στη Gracanica. Είναι ιδιαίτερα δεμένος με το Κοσσυφοπέδιο γιατί εργάζεται εδώ για τρεις δεκαετίες. «Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το σερβικό και το ελληνικό για το πώς η ορθόδοξη πίστη μας απελευθέρωσε από αιώνες σκλαβιάς και σχηματίσαμε σύγχρονα και ελεύθερα κράτη. Μέσω της κοινότητάς μας, διατηρούμε την πίστη και την παράδοση που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Η ενότητα είναι μια διαδικασία, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Μαζί ήμασταν, μαζί είμαστε και μαζί θα είμαστε», είπε ο κ.Αλεξόπουλος.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Είπε ότι «θα κάνουμε την καλύτερη χρήση της παγκοσμιοποίησης χρησιμοποιώντας την επιστήμη, την τεχνολογία και όλα τα οφέλη που φέρνει μαζί της για να ενισχύσουμε την ενότητά μας». «Η ψηφιοποίηση και τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της προώθησης της εκκλησίας και της Ορθοδοξίας. Για να είναι η εκκλησία το θεμέλιο, το στήριγμα και ο πλησιέστερος σύμβουλος του κράτους. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη θα είναι δίγλωσση και θα παρουσιάζει μια ψηφιοποιημένη μορφή της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την πιο πλούσια συλλογή της συνένωσης Σέρβων και Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», κατέληξε.

 

Καθ. Ακαδ. Δρ. Αλέξιος Παναγόπουλος

 

Ένας άνθρωπος με τριπλό διδακτορικό, ο ακαδημαϊκός καθ. Ο Δρ Αλέξιος Παναγόπουλος λέει ότι Σέρβους και Έλληνες τους ενώνει η Ορθόδοξη πίστη. Το θέμα της εισήγησής του είναι «Βαλκάνια και Ορθοδοξία» «Τα Βαλκάνια, αν και έζησαν αιώνες κάτω από τον τουρκικό ζυγό, δεν έχασαν την πίστη τους. Ιστορικά είναι χαρακτηριστικό ότι στις 15 Ιανουαρίου 1942 υπογράφηκε σύμφωνο μεταξύ του βασιλιά της Ελλάδας και του βασιλιά της Σερβίας για διαβαλκανική ένωση. Σήμερα ζούμε μεγάλες αλλαγές που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες. Πάντα υπήρχε ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων Ελλήνων με Σερβία», επεσήμανε.

Ο ιστορικός Aleksandar Gudžić μίλησε για τη σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων και των Σέρβων και πόσο ισχυρός, βαθύς και ριζωμένος είναι ο δεσμός μεταξύ τους. «Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε την αυτοκεφαλία της το 1919 από την Αυτοκρατορία της Νίκαιας. Το σερβικό μεσαιωνικό κράτος είναι μέρος της Βυζαντινής Κοινοπολιτείας και του Βυζαντινού πολιτισμού. Όσον αφορά στις σύγχρονες σχέσεις τους τελευταίους δύο αιώνες, αυτές οι σχέσεις ποικίλλουν, ξεκινώντας από την άνοδο στην ψύξη των σχέσεων. Οι Σέρβοι ξεκίνησαν μια εθνική αναγέννηση το 1804 και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους», είπε ο κ. Guđić.

 

Το πάνελ των ομιλητών στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκρατσάνιτσα

 

Η πρώτη συμφωνία μεταξύ του σερβικού αυτόνομου κράτους και του ελληνικού ανεξάρτητου κράτους υπογράφηκε το 1827. Ο τότε πρίγκιπας Mihajlo Obrenović και ο Έλληνας βασιλιάς Γεώργιος Α’ υπέγραψαν συμφωνία για κοινή αντιπολίτευση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Οι σχέσεις μεταξύ του σερβικού και του ελληνικού κράτους ψυχράνθηκαν μετά το Συνέδριο του Βερολίνου και τη Μεγάλη Ανατολική Κρίση. Μια νέα συμφωνία και συνεργασία δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και οι δύο χώρες αντιμετώπισαν τη Βουλγαρία. Η ψύξη των σχέσεων μεταξύ Σέρβων και Ελλήνων ήταν ήδη ορατή το 1897, όταν η Ελλάδα διεξήγαγε πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γύρω από την Κρήτη», πρόσθεσε. Ο Slaviša Filipović, Επίτροπος για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, είπε ότι δεν υπάρχει κανείς πιο κοντά στους Σέρβους στα Βαλκάνια από τους Έλληνες. «Είμαστε μαζί και πρέπει να εργαστούμε για τη συνέχεια των κοινών μας δεσμών σε πολιτιστικό, οικονομικό και σε κάθε άλλο επίπεδο, γιατί μόνο μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις που μας φέρνει η σύγχρονη εποχή», λέει. «Δεδομένου ότι μας δένει ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία και ότι ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλο από την εποχή του Νεμάντιτς. Μπορούμε να θυμηθούμε ότι πρόσφατα τα αδέρφια μας έφτιαξαν ένα χειρουργικό κέντρο που εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα και όπου νοσηλευόμαστε. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι ήταν εκεί όταν ήταν λίγοι άλλοι», είπε ο κ. Filipović. Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ είπαν ότι οι καλές σχέσεις που έχουν τώρα Έλληνες και Σέρβοι πρέπει να μεταδοθούν στις νέες γενιές.

 

Πηγή: https://kossev.info/u-gracanici-tribina-o-saradnji-grka-i-srba-vezuje-nas-vera-i-tradicija/

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *