ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Το λιμάνι του Μπάρι μεταμορφώνεται και ατενίζει το μέλλον

 

Αυξανόμενη κίνηση και νέα έργα: «Ένα λιμάνι όλο και πιο ανοιχτό στην πόλη»

 

Συνέντευξη με τον Ugo Patroni Griffi, πρόεδρο της Λιμενικής Αρχής της Νότιας Αδριατικής Θάλασσας. Μεταξύ των αριθμών που επιτεύχθηκαν, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα έργα, οι προοπτικές του λιμανιού του Μπάρι: «Θα ήταν ωραίο να δείξουμε στους πολίτες το βιομηχανικό λιμάνι και το ναυπηγείο Marisabella»

 

Πρόεδρε, ας ξεκινήσουμε με τους αριθμούς του 2022

«Το 2022 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για το Μπάρι όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευμάτων. Έχουμε ξεπεράσει τα οκτώμισι εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων που διακινούνται. Σε πέντε χρόνια έχουμε κερδίσει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό αριθμό για ένα λιμάνι που εξακολουθεί να υφίσταται αρκετούς περιορισμούς, επειδή οι χώροι που χρειάζεται δεν είναι ακόμη πλήρως αξιοποιήσιμοι».

 

Τα πλοία του λιμένος Μπάρι

 

Πώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα;

«Επενδύσαμε σε υποδομές και προσπαθήσαμε επίσης να τοποθετήσουμε το λιμάνι. Θεωρήσαμε ότι αυτό το λιμάνι ήταν κατάλληλο για την αναχαίτιση αυτού που ονομάζεται “Θαλάσσιες Μεταφορές Μικρών Αποστάσεων”. Η κίνηση που φτάνει εδώ είναι γενικά μια κυκλοφορία φορτηγών πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, οχημάτων, γενικού φορτίου, αλλά μικρών αποστάσεων. Φτάνουν επίσης πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλλά μικρά. Προσπαθήσαμε λοιπόν, παρά τους περιορισμούς της υποδομής, να τη βελτιστοποιήσουμε στο έπακρο, με τεχνολογία, με ψηφιοποίηση, με συμφωνίες με τα Τελωνεία για την καλύτερη διαχείριση των ελέγχων. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει αύξηση της κυκλοφορίας. Και έπειτα υπάρχουν και οι διάδρομοι που αναπτύσσονται, στους οποίους εμείς ως λιμάνι του Μπάρι έχουμε δώσει μια διέξοδο: σκέφτομαι, για παράδειγμα, τον λεγόμενο διάδρομο 8».

 

Τι γίνεται με την επιβατική κίνηση;

«Στη διακίνηση επιβατών έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση σε σχέση με τα χρόνια του Covid. Μιλάμε για ενάμισι εκατομμύριο επιβάτες, αλλά σε κάθε περίπτωση σε σύγκριση με το 2019, πέρυσι εξακολουθούσε να υφίσταται ορισμένες επιπτώσεις που απορρέουν από την πανδημία. Έτσι είναι πιθανό ότι το 2023 μπορούμε ακόμα να βελτιωθούμε σε αριθμούς. Αλλά θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ένα γεγονός που αφορά τις κρουαζιέρες. Το 2023, μάλιστα, θα έχουμε λιγότερα λιμάνια προσέγγισης από ό,τι το 2022 για τα κρουαζιερόπλοια. Περίπου τριάντα λιγότερα, για το λιμάνι του Μπάρι. Αλλά αυτή είναι μια κατάσταση που ενώνει όλα τα λιμάνια της Αδριατικής και προέρχεται από τις καταστάσεις της αγοράς. Ο Covid είχε αρνητικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν μια επιχείρηση που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις κρουαζιέρες. Οι λογαριασμοί αυτών των εταιρειών έχουν υποστεί πλήρη ζημία και ορισμένες έχουν μειώσει τον αριθμό των πλοίων που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στην Αδριατική. Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει το μακρύ κύμα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Και έπειτα υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα: η Αδριατική είναι πολύ ελκυστική για την παρουσία της Βενετίας, αλλά όταν η Βενετία υποφέρει από περιορισμούς όσον αφορά το λιμάνι, τον ελλιμενισμό των πλοίων, επηρεάζονται όλα τα λιμάνια της Αδριατικής. Εν τω μεταξύ, η νέα σεζόν έχει ξεκινήσει. Έχουμε πάντα ένα υψηλό ποσοστό πλοίων στον τομέα της πολυτέλειας, και αυτό είναι πολύ θετικό επειδή είναι επιβάτες κρουαζιέρας που έχουν μεγάλη ικανότητα δαπανών. Επιπλέον, το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο περισσότερο και αυτό ευνοεί τον οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη».

Ugo Patroni Griffi

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης δρομολογηθεί πρωτοβουλίες όσον αφορά την προώθηση της επικράτειας και την υποδοχή των επιβατών

«Από αυτή την άποψη συνεργαζόμαστε πολύ με τον Δήμο του Μπάρι, με τον δημοτικό σύμβουλο Pierucci και με την PugliaPromozione, με την οποία έχουμε πολλά έργα. Με το PugliaPromozione έχουμε ένα έργο που προβλέπει το άνοιγμα, κατά τη διάρκεια της περιόδου κρουαζιέρας, του infopoint, φέτος ανατέθηκε σε μια ένωση που διευθύνεται από το Pro Loco και που εμψυχώνει το χώρο και με γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων, είναι μια μορφή εδαφικού μάρκετινγκ ».

 

Οι μεγάλες εισροές, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιόδους του έτους, όπως το καλοκαίρι, έχουν προκαλέσει προβλήματα στο παρελθόν. Τι έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

«Οι μεγάλοι αριθμοί μπορούν να δημιουργήσουν κάποια δυσφορία, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε υποδομή. Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, καταφέραμε να τις μειώσουμε σημαντικά, διότι έχουμε επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε υποδομές. Δημιουργήσαμε πύλες αφιερωμένες τόσο στους επιβάτες όσο και στα αυτοκίνητα, επιτρέποντάς μας να επιταχύνουμε τους συνοριακούς ελέγχους, οι οποίοι στη συνέχεια είναι εκείνοι που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία κυκλοφοριακής συμφόρησης. Πρέπει να πω ότι την τελευταία σεζόν, σε σύγκριση με τις προηγούμενες, δεν είχαμε σημαντικά σημάδια δυσφορίας. Ο δρόμος είναι ο σωστός. Προφανώς, όταν έχουμε τη Marisabella θα είναι πολύ πιο εύκολο. Τώρα έχουμε μερικές αποβάθρες που ακουμπούν πολύ ο ένας στον άλλο και αυτό ευνοεί σαφώς ένα αποτέλεσμα διοχέτευσης. Με την καλύτερη κατανομή της κίνησης εντός του λιμανιού θα ωφεληθούν όλοι, ιδιαίτερα οι επιβάτες».

 

Το ναυπηγείο της Marisabella. Έχει οριστεί το τέλος των εργασιών για το 2025;

«Νομίζω πως ναι. Τα έργα συνεχίζονται και είναι όμορφα να τα βλέπεις. Αυτές τις μέρες διάβασα ότι στη Γένοβα το Λιμεναρχείο, σε συμφωνία με τον Δήμο, άνοιξε το εμπορικό λιμάνι στους πολίτες, για να τους δείξει και τα νέα έργα που έγιναν, και η πρωτοβουλία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Δεν κρύβω ότι το σκεφτόμαστε και εμείς. Βλέποντας το χώρο εργασίας είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα. Φυσικά, υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας για το εργοτάξιο marisabella, αλλά θα ήθελα να φέρω τους πολίτες στον τόπο, να τους κάνω να κατανοήσουν τη σημασία αυτού του έργου, το οποίο έχει επίσης πολλούς επικριτές, δικαίως ή αδίκως. Οποιαδήποτε πρόοδος έφερνε πάντα μαζί της μια δόση διαμαρτυριών, αλλά θα ήταν ωραίο αν οι πολίτες μπορούσαν να δουν τι επιτυγχάνεται».

Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν ενδιαφέρθηκε ήταν ακριβώς η επιλογή, ανάντη, να εκτελεστεί παρόμοιο έργο στο Μπάρι, και όχι μάλλον σε άλλους λιμένες, από την άποψη του συστήματος

«Λιμάνια που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά. Είναι το πλοίο που επιλέγει το λιμάνι, είναι σχεδόν αδύνατο να πεις σε ένα πλοίο να επιλέξει άλλο λιμάνι. Υπάρχει μια επιλογή επειδή υπάρχει ανάγκη: το Μπάρι έχει μια σημαντική βιομηχανική περιοχή, η μετακίνηση της εφοδιαστικής των εμπορευμάτων πιο μακριά θα σήμαινε αύξηση του κόστους για τους φορείς εκμετάλλευσης, ενώ έχουμε συμφέρον η περιοχή μας να είναι δυναμική και ανταγωνιστική. Η δική μας είναι μια προσφορά που ανταποκρίνεται σε μια ζήτηση. Όσο υπάρχει ζήτηση για αγκυροβόλια στο λιμάνι του Μπάρι, έχουμε καθήκον να ανταποκριθούμε σε αυτήν τη ζήτηση, διότι διαφορετικά ο οικονομικός κόσμος θα υπέφερε πολύ. Το Marisabella θα εξυπηρετεί τα οχηματαγωγά ro-ro, τα οποία μεταφέρουν οχήματα. Είναι πολύ σημαντικά, γιατί ουσιαστικά ταξιδεύουν γέφυρες. Έχουμε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή που διακινούν εμπορεύματα οδικώς, αλλά πρόκειται για μια κίνηση με πολύ σημαντικό αντίκτυπο. Με αυτά τα πλοία δημιουργούμε μια «υγρή γέφυρα» που μας συνδέει με τη Βενετία όπως και με τα Βαλκάνια, με την Τουρκία, και που μας επιτρέπει να απομακρύνουμε τα φορτηγά από τους δρόμους και να τα κάνουμε να φτάσουν απευθείας στον προορισμό τους. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πράγμα, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χρειάζεται ειδικές υποδομές και χώρους. Η μεταφορά της κυκλοφορίας τροχαίου υλικού στη Marisabella θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα πιο οργανικό και οργανωμένο λιμάνι».

 

Από τα έργα της Marisabella στο έργο για τη νέα προβλήτα του San Cataldo

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα έργο που βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Με το Λιμενικό Σώμα, που είναι ο αποδέκτης της χρηματοδότησης, καθορίζουμε τις τελικές τεχνικές πτυχές. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε το έργο, να πάμε στο συνέδριο υπηρεσιών για να λάβουμε όλες τις απαραίτητες απόψεις και να φτάσουμε, ίσως μέχρι το τέλος του έτους, στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Από εκείνη τη στιγμή μπορούμε να δηλώσουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του τουριστικού λιμανιού, το οποίο συνδέεται με αυτό το έργο. Θα είναι μια προσγείωση σχεδιασμένη κυρίως για μεγαλύτερα σκάφη. Με αυτή τη δουλειά προσπαθούμε να δώσουμε χώρο σε εκείνη τη γκάμα σκαφών αναψυχής που σήμερα δεν έχει αγκυροβόλια».

 

Άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη;

«Έχουμε πολλή δουλειά σε εξέλιξη. Τώρα είμαστε έτοιμοι να αναθέσουμε τις εργασίες για τον νέο ναυτιλιακό σταθμό. Σύντομα θα τοποθετηθεί ο πρώτος λίθος για αυτόν τον νέο τερματικό σταθμό πολλαπλών χρήσεων που θα είναι κυρίως αφιερωμένος στις κρουαζιέρες. Ο διαγωνισμός έχει κατακυρωθεί, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση και στη συνέχεια μπορεί να ξεκινήσει το εργοτάξιο. Εργαζόμαστε επίσης στα στήθη του Ponente για να δημιουργήσουμε ένα νέο δόντι ελλιμενισμού, ένα είδος αποβάθρας που θα μας επιτρέψει να αγκυροβολήσουμε με ασφάλεια μεγαλύτερα πλοία. Εν τω μεταξύ, αναβαθμίζουμε τους θαλάσσιους σταθμούς με νέες ειδικές πύλες για την κυκλοφορία Σένγκεν, όπως είχαμε ήδη κάνει για την κυκλοφορία εκτός Σένγκεν. Πρόκειται για ένα έργο ευρείας κλίμακας, το οποίο βλέπει σχεδόν όλες τις περιοχές του λιμανιού να υπόκεινται σε κάποια μορφή εκσυγχρονισμού και ανάπλασης».

 

Ποιους στόχους θα θέτατε για το λιμάνι του Μπάρι για το 2023;

«Ο στόχος θα είναι πρώτα απ’ όλα η παρακολούθηση όλων όσων ξεκινούν, ώστε να προχωρήσουν όλα. Ο μόνος κίνδυνος που δεν μπορούμε να διατρέξουμε είναι να έχουμε ημιτελή έργα. Πρέπει να έχουμε έργα που να είναι όλα λειτουργικά και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, όχι μόνο από τους φορείς εκμετάλλευσης αλλά, κατά τη γνώμη μου, και από τους πολίτες. Συχνά έχετε μια ανακριβή, ή ίσως ρομαντική, ιδέα για το τι συμβαίνει μέσα σε ένα λιμάνι. Έδωσα το παράδειγμα της Γένοβας, τη μεγάλη επιτυχία των επισκέψεων στο βιομηχανικό λιμάνι. Η ιδέα μας, μάλιστα, είναι να κάνουμε αυτό το λιμάνι πάντα λίγο πιο διαπερατό στην πόλη».

 

 

Πηγή: https://www.baritoday.it/attualita/porto-bari-sviluppo-traffico-merci-passeggeri-lavori.html

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *