ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Antica Kroton (Αρχαίος Κρότωνας): ο λόγος στον διευθυντή Senatore

Παρά τις καθυστερήσεις και την πολυπλοκότητας γύρω από το θέμα, η Antica Kroton εξακολουθεί να παραμένει το στρατηγικό έργο της πόλης του Κρότωνα, ακόμη και αν, με την αναδιαμόρφωση που πραγματοποιήθηκε από τη διοίκηση Voce (δήμαρχος Κρότωνα), έχει αλλάξει τη φύση της. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έργο και το όραμα γύρω από αυτό, αποφασίσαμε να πάρουμε συνέντευξη από τον υπεύθυνο δημοτικό διευθυντή, Antonio Senatore.

Περισσότερα από 29.000.000€ παρεμβάσεων που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί (μελέτη και κατασκευή) μέσω της Invitalia. Τι ακριβώς γίνεται με αυτές τις παρεμβάσεις;

Οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών για τα 29.000.000€ αφορούν 10 παρεμβάσεις που έχουν χωριστεί σε 3 ομάδες. Μέσω της διαδικασίας που έθεσε σε εφαρμογή η Invitalia μειώσαμε το χρόνο και εντοπίσαμε σχεδιαστές και οικονομικούς φορείς που θα εκτελέσουν το έργο, τόσο εκείνους που θα πρέπει να κάνουν τους ελέγχους όσο και τις δοκιμές. Από τη Δευτέρα θα έχουμε τα 3 σχεδιαστικά γραφεία που θα αρχίσουν να εργάζονται στις προγραμματικές γραμμές των τριών συμπλεγμάτων (clusters). Η διοίκηση θα υποστηρίξει τους σχεδιαστές να προσδιορίσουν από κοινού ποια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία του έργου, αυτά, εν ολίγοις, που πρέπει να ενισχυθούν.

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο σύμπλεγμα που περιέχει τα μεγαλύτερα έργα.

Μάλιστα, στο πρώτο σύμπλεγμα βρίσκουμε το δρόμο προς την Capocolonna (σύνδεση της πόλης με το ακρωτήριο Lacinio) και το μονοπάτι της Santa Lucia (Vrica και Stuni), δίπλα σε αυτές τις 2 παρεμβάσεις βρίσκουμε επίσης τη μετατροπή του “Μουσείου της Θάλασσας” σε ένα σημείο πληροφόρησης, δηλαδή ένα κέντρο διάδοσης τόσο όσον αφορά τις υποβρύχιες διαδρομές, Vrica και Stuni όσο και το Θαλάσσιο Καταφύγιο. Μιλάμε για μια παρέμβαση 10.000.000€.

Το μονοπάτι της Santa Lucia θα είναι ένα μονοπάτι της φύσης (πεζόδρομος και ποδήλατο) με εγκαταστάσεις υποδοχής και ξενάγησης για τους επισκέπτες. Σε ό,τι αφορά στον δρόμο για την Capocolonna, δεν μιλάμε για ανακατασκευή του δρόμου αλλά για μετατροπή σε στοιχείο ανάδειξης του τοπίου της πόλης, παρεμβαίνοντας στους σημερινούς χώρους στάθμευσης.

Αντιθέτως, το δεύτερο σύμπλεγμα τί προβλέπει;

Αφορά κυρίως στις επεμβάσεις στα τείχη του Κάστρου και της αρχαίας πόλης. Επιπλέον, μέσω των οδών Acquabona και Parco Pignera. Όσον αφορά στα τείχη, στόχος είναι η ενίσχυση των αρχαίων διαδρόμων ή τουλάχιστον ενός μέρους αυτών. Στην οδό Acquabona θα ανακτηθεί και στη συνέχεια θα ενισχυθεί η υπάρχουσα αρχαιολογική ανασκαφή που θα πρέπει να συνυπάρξει με την κατασκευή του νέου ινστιτούτου Gravina. Στο Parco Pignera (χώρος στάθμευσης του Σταδίου μέχρι τους κήπους του Πυθαγόρα) ο Δήμος έχει ως αποστολή να ενισχύσει (4.000.000€) την αρχαιολογική ανασκαφή που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από την Έφορο.

Έχει όμως ήδη παρουσιάσει η Έφορος το ανασκαφικό έργο για την περιοχή αυτή;

Ας πάμε στο πονεμένο σημείο. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα σε εμάς και το Υπουργείο, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα και να επανέλθουμε στο προσκήνιο.

Και μετά υπάρχει η πρώην περιοχή Ariston;

Ακριβώς. Εδώ προγραμματίζεται ανασκαφή όχι σε ολόκληρη την περιοχή αλλά μόνο στη δημόδια, δηλαδή οριοθετημένη από την παλιά διαδρομή Calabro-Lucana, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως διάδρομος.

Το τρίτο σύμπλεγμα τί προβλέπει;

Η μουσειοποίηση μέσα στην πόλη. Έτσι ένα αστικό κύκλωμα που συνδέει τις διάφορες περιοχές ενδιαφέροντος.

Καταληκτική ημερομηνία;

Για τον Μάρτιο – Απρίλιο 2025 θα πρέπει να κλείσουμε τα εργοτάξια για να μπορέσουμε να παραδώσουμε το έργο έως τις 31.12.2025.

Πηγή: https://www.crotoneok.it/crotone-antica-kroton-a-che-punto-siamo-parola-al-dirigente-senatore/

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *