ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ταξίδεψαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες μέχρι την (Αραουκανία) χώρα των Mapuche, Χιλή;

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Ισηγόνη

Ο ερευνητής Μιχάλης Ισηγόνης που ζει και εργάζεται στον Καναδά, μιλάει στη mgrecianews για το αίνιγμα της καταγωγής της φυλής των Αραουκανών στη σημερινή Χιλή (Νότια Αμερική).

Σημ. Μ.Ι.: Οι Ισπανοί τους ονόμασαν Αραουκανούς προς τιμήν ενός στρατηγού. Αλλά οι κάτοικοι έχουν ήδη δικό τους όνομα που το χρησιμοποιούν όσοι ασχολούνται με αυτούς. Mapuche, δηλ. άνθρωποι της Γης (στη γλώσσα τους).

M.G.N.: Πείτε μας κε Ισηγόνη, πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Μ.Ι.: Εμένα μου αρέσει να μελετάω χάρτες. Από εκεί άρχισα να βλέπω ελληνικές λέξεις εκτός Ελλάδος. Έτσι άρχισα. Μετά από τους γηγενείς μαθητές μου στον Καναδά κατάλαβα πως μιλούν πολύ αρχαία ελληνικά. Όταν τελειώνουν την ομιλία τους λένε “ήκουσον?”

Τελικά, οι Mapuche έκαναν συμφωνία με τους γηγενείς του Καναδά για ανταλλαγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Κατάλαβαν και οι δυο λαοί ότι έχουν συγγένεια.

M.G.N.: Γιατί και πώς ταξίδεψαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες στη Χιλή;

Μ.Ι.: Κανένα πρόβλημα! Εφόσον οι Μινωΐτες αξιοποίησαν τα μεταλλεία χαλκού στο Μίσιγκαν, ΗΠΑ, από 5.000 χρόνια π.Χ. μέχρι 1.300 π.Χ. (ημερομηνίες από χρονολόγηση μόλυνσης ιζημάτων), γιατί όχι άλλοι από την αρχαία Ελλάδα;

Ίχνη εξερευνήσεων της Νοτίου Αμερικής βρίσκονται στα ονόματα ποταμών (Αμαζόνας, Σόλυμαν), περιοχών (Άκρη), πόλεων (Εφήρα, Επαμεινώνδας, Οθόνη, Θεόφιλος) κ.λπ.

M.G.N.: Ποιός ήταν ο Lonko Quilapan (Kilapan) που εξέδωσε το γνωστό βιβλίο “Η ελληνική καταγωγή των Αραουκάνων”;

Μ.Ι.: Είναι τοπικός άρχων μίας φυλής, όπως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν βασιλιάδες ή ηγεμόνες σε κάθε πόλι. Στον Καναδά, οι γηγενείς κρατούν ακόμα το όνομα “Okemow” από το ηγεμών.

Η ελληνική καταγωγή των Αραουκάνων / Πηγή φωτογραφίας: http://www.bibliotecanacionaldigital.gob.cl/bnd/628/w3-article-249482.html

M.G.N.: Πού εστιάζονται οι ομοιότητες των (Αραουκανών) Mapuche με τον Ελληνικό πολιτισμό;

Μ.Ι.: Οι άνθρωποι μοιάζουν, τα έθιμα μοιάζουν, η γλώσσα μοιάζει, οι χοροί μοιάζουν, το πάθος για ελευθερία, ιστορία και πολιτιστικές δραστηριότητες (μουσική, ποίηση, κ.ά.) μοιάζει. Επομένως, χρειάζεται μία λεπτομερή έρευνα για να πιστοποιηθεί η συγγένεια.

M.G.N.: Η επίσημη τοπική επιστημονική κοινότητα αποδέχεται τη συγκεκριμένη θεωρία;

Μ.Ι.: Όταν διαβάσουν τις αποδείξεις θα το αποδεχθούν. Μερικοί το ξέρουν και το διαδίδουν σε όλο τον κόσμο.

Αραουκάνοι με παραδοσιακές φορεσιές / Πηγή φωτογραφίας: http://ellinikoarxeio.blogspot.com/2010/11/hellenic-origin-of-araucanians.html

M.G.N.: Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με την τεκμηρίωση της ελληνικής καταγωγής των (Αραουκανών) Mapuche;

Μ.Ι.: Οπωσδήποτε. Την έρευνα θα αναλάβουν φοιτητές που ασχολούνται με παρόμοια θέματα.

M.G.N.: Οι Mapuche τί γνωρίζουν και τί αισθάνονται για την καταγωγή τους;

Μ.Ι.: Η ιστορία τους είναι πολύ γνωστή και την διδάσκουν στα παιδιά τους. Οι πρώτοι άποικοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη χερσόνησο που λέγεται Χιλή (μάλλον Χηλή) μέχρι σήμερα. Αργότερα, η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε (οι πάγοι έλιωσαν) και η Χιλή έγινε νησί που ονομάζεται έτσι και σήμερα*. Από αυτό ονομάστηκε και η χώρα τους γιατί ήταν το πιο χαρακτηριστικό της φυλής τους.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι Mapuche ξέρουν κεραμική αλλά όχι μεταλλουργία. Επομένως, έφθασαν στη Χιλή πριν το 3.000 π.Χ. δηλ. πριν την εποχή του Χαλκού.

*(ισπ. isla Chiloé)

**Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: https://www.tapantareinews.gr/2020/03/blog-post_158.html

Ευχαριστούμε τον κο Μιχ. Ισηγόνη για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *