ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Pi Day 2023, να γιατί η 14η Μαρτίου είναι η Ημέρα του Πι (π)

Γιορτάζοντας την πιο διάσημη μαθηματική σταθερά στον κόσμο

 

 

Είναι η πιο γνωστή μαθηματική σταθερά στον κόσμο, που χρησιμοποιείται σε πολλούς τύπους. Όπως κάθε χρόνο, η 14η Μαρτίου είναι η Ημέρα Πι, η Διεθνής Ημέρα αφιερωμένη στο Πι. Γνωστό και ως «σταθερά του Αρχιμήδη» ή αριθμός του Ludolph, το Pi συμβολίζεται με το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου «π» και, αν και γενικά εκφράζεται ως ο αριθμός «3,14», η τιμή του μπορεί στην πραγματικότητα να συνεχιστεί επ’αόριστον.

 

Μαθητές μπροστά από το άγαλμα του Αρχιμήδη, Συρακούσες / Πηγή: προσωπικός λογαριασμός του Patrizio Palermo Merlo στο Facebook

ΓΙΑΤΙ Η 14η ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ

Όλα ξεκίνησαν με τον Αμερικανό φυσικό Larry Shaw, ο οποίος το 1988 διοργάνωσε μια εκδήλωση στο Exploratorium του Σαν Φρανσίσκο για να γιορτάσει το Πι. Η επιλογή της 14ης Μαρτίου δεν είναι τυχαία. Στο αγγλοσαξονικό ημερολόγιο, οι ημερομηνίες υποδεικνύονται από το μήνα που προηγείται της ημέρας (σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει εδώ). Έτσι το 14.3 γίνεται 3,14, μόνο τα πρώτα 3 ψηφία του Pi. Επιπλέον, για την περίσταση, η ίδια ημέρα είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικών, την παγκόσμια ημέρα των μαθηματικών. Περιέργως, η 14η Μαρτίου είναι επίσης τα γενέθλια του διάσημου φυσικού Άλμπερτ Αϊνστάιν.

 

Πηγή: https://www.dire.it/14-03-2023/883445-pi-day-2023-perche-il-14-marzo-giornata-del-pi-greco/

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *