ΥΓΕΙΑ

Υγεία, De Luca: «Συντομεύουμε τις λίστες αναμονής καταφεύγοντας σε ιδιώτες»

Ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Καμπανίας το ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

 

Η συντόμευση των λιστώ αναμονής «συνάπτοντας συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, εργαστήρια και κλινικές». Αυτός είναι ο στόχος που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Περιφέρειας της Καμπανίας Vincenzo De Luca, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Περιφέρειας του Palazzo Santa Lucia στη Νάπολη. «Το άδειασμα των λιστών αναμονής – εξήγησε ο De Luca – είναι ένα εθνικό πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί στα 3 χρόνια του Covid. Ως Καμπανία βρισκόμαστε στον εθνικό μέσο όρο παρόλο που έχουμε πάνω από 10.000 λιγότερους υπαλλήλους, αλλά θέλουμε να κάνουμε περισσότερα. Θέλουμε επίσης να γίνουμε η πρώτη περιοχή της Ιταλίας σε αυτόν τον τομέα».

 

Εξ ου και η πρόθεση να γίνει «συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, εργαστήρια και κλινικές και συμφωνία με φαρμακεία για κρατήσεις ακόμη και πέρα ​​από την τοπική ΥΠΕ, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθούν όλες οι κρατήσεις στο ενιαίο κέντρο κράτησης. Σκεφτόμαστε να ορίσουμε μια εδαφική περιοχή εγγύησης: παίρνοντας το παράδειγμα της Νάπολης, χωρίζουμε την πόλη σε 3 περιοχές και σε καθεμία από αυτές υπάρχει μια δημόσια δομή, αλλά και ιδιωτικές δομές, ικανές να παρέχουν τις υπηρεσίες. Έτσι, εάν το κοινό δεν μπορεί να τα καταφέρει, ο πολίτης θα έχει επαρκή χρόνο κράτησης για να πάει σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο ή κλινική».

Σύμφωνα με τον De Luca, είναι «μια επανάσταση, ένας πραγματικά φιλόδοξος στόχος» για να επιτευχθεί ο οποίος «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες. Πρέπει να συνεννοηθούμε με τα φαρμακεία για κρατήσεις από την επόμενη εβδομάδα, σήμερα μπορείτε να κάνετε κράτηση μόνο με σεβασμό στην ΥΠΕ στην οποία ανήκετε, επομένως πρέπει να έχουμε κατανόηση για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα φαρμακεία για να κάνουμε κρατήσεις στο Cup/ΕΚΚ*. Θα συνάψουμε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια που πρέπει να ενσωματωθούν με τις δημόσιες δομές στην παροχή υπηρεσιών. Θα προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε χρόνο, Απρίλιος-Μάιος μπορεί να είναι η κατάλληλη περίοδος για να έχουμε πλήρως λειτουργικό αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών που θα προσφέρεται μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών δομών. Ας αποφύγουμε όμως την διαφήμιση, η δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι τεράστια».

Δεν έλειψαν οι επικρίσεις για το κυβερνητικό έργο από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου «Μπορούμε ακόμα να θεωρούμε τους εαυτούς μας δημόσια υπηρεσία υγείας, αλλά όχι για πολύ αν η στάση της κυβέρνησης παραμείνει η σημερινή, που είναι εντελώς ανεύθυνη. Αν οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες, φταίει η κυβέρνηση; Απολύτως ναι. Αν δεν υπάρχει προσωπικό και πόροι, πώς αδειάζουν οι λίστες αναμονής; Πρέπει να έχουμε προσωπικό αφοσιωμένο σε αυτές τις δραστηριότητες. Αν η Ιταλία υστερεί κατά δεκάδες δισεκατομμύρια πίσω από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία στη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιος που έχει στο μυαλό του ένα άλλο μοντέλο υγείας. Οι σύντροφοί μας που είναι στην κυβέρνηση της Ρώμης δεν είναι αφελείς, υπάρχει κάποιος που έχει στο μυαλό του την ιδέα της υγειονομικής περίθαλψης μέσω ιδιωτικής ασφάλισης. Πρέπει να παλέψουμε με νύχια και με δόντια ενάντια σε αυτό το μοντέλο που έχουν στο μυαλό τους».

Στη συνέχεια, ο De Luca αναφέρθηκε στα τελευταία επεισόδια βίας κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού: «Σε ό,τι με αφορά, θα ήμουν επίσης υπέρ της πρότασης εθνικών νομοθετικών αλλαγών για την αξιολόγηση του εγκλήματος που διαπράχθηκε μέσα στο νοσοκομείο με πιο σοβαρό τρόπο και με βαρύτερες ποινές, γιατί όποιος επιτίθεται σε γιατρό ή νοσηλευτή έχει διπλή ευθύνη». (AdnKronos)

 

*Cup/ΕΚΚ: Centri Unici di Prenotazione/Ενιαία Κέντρα Κρατήσεων

 

Πηγή: https://www.napolitoday.it/politica/sanita-campania-liste-dattesa-de-luca.html

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *