ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές, masterclasses & πρεμιέρες: Το Bifest επιστρέφει στο Μπάρι

Η ιδέα μεγεθύνεται με ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο σε σειρές και μυθοπλασία

Παρουσιάστηκε η 14η έκδοση του ιστορικού Φεστιβάλ που έχει προγραμματιστεί από τις 24 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου. Στην πόλη επίσης ένα πλούσιο «μενού» εκδηλώσεων του «Fuori» μία επιθεώρηση που θα περιλαμβάνει κλαμπ, εστιατόρια και άλλα μέρη της νυχτερινής ζωής.

 

Τέσσερις θεατρικές αίθουσες σύμβολα της πόλης (Petruzzelli, Kursaal, Margherita και Piccinni), 8 ειδικές πρεμιέρες, 12 ταινίες που διαγωνίζονται στο τμήμα Διεθνές Πανόραμα, masterclasses και πολλές άλλες εκθέσεις, αλλά και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που θα κάνουν και πάλι το Μπάρι «Πρωτεύουσα» του Κινηματογράφου: το Bifest 2023, που έχει προγραμματιστεί από τις 24 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, αποκάλυψε: στο φουαγιέ του Petruzelli, το ουσιαστικό μενού του ανάμεσα σε παραγωγές υψηλού επιπέδου, Ιταλούς και ξένους καλεσμένους, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που κάνουν επίκληση, όπως εδώ και 14 χρόνια, στην επικαιρότητα των ιδεών και κινηματογραφικών αποχρώσεων από όλο τον κόσμο, χωρίς να απαρνούνται την ουσία του, ή την επαφή με το κοινό. Εννέα ημέρες για να γεμίσει τους κύριους χώρους του φεστιβάλ, παρακολουθώντας προβολές και μαθήματα συγγραφέων, συναντώντας τα κύρια ονόματα του ιταλικού κινηματογράφου και όχι μόνο.

Ανάμεσα στους πιο αναμενόμενους στο Μπάρι βρίσκουμε τον Gabriele Salvatores που θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, «Η επιστροφή του Καζανόβα» μαζί με μερικούς από τους πρωταγωνιστές, όπως ο Toni Servillo και ο Fabrizio Bentivoglio. Στο Bifest θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Marco Bellocchio, Fabrizio Gifuni, Antonio Lo Cascio, Margarethe Von Trotta, Sonia Bergamasco καθώς και Fanny Ardant. Αναμένεται επίσης η άφιξη της Elodie, η οποία θα παραλάβει το βραβείο καλύτερης ηθοποιού του τμήματος Italia Film Festival για την ταινία «Ti mangio il cuore» του Pippo Mezzapesa. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης πολλές ειδικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αφιερώματος στη Mia Martini με τον Leopoldo Mastellon, αλλά και ένα αφιέρωμα στον Jafar Panahi, τον Ιρανό σκηνοθέτη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή της χώρας του επειδή αντιτάχθηκε, όπως χιλιάδες συμπατριώτες του, στη δικτατορία των αγιατολάχ. Θα υπάρχουν επίσης τμήματα αφιερωμένα στον Κινηματογράφο και την Επιστήμη, με έμφαση στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε βιβλία και έργα.

Επίσης σε μεγάλη ζήτηση βρίσκεται και η επιθεώρηση μυθοπλασίας και σειρών καθώς, μεταξύ των διάφορων ραντεβού στο θέατρο Kursaal, θα προβληθούν και τα πρώτα επεισόδια της σειράς «Il metodo Fenoglio», με πρωταγωνιστή τον Alessio Boni, που γυρίστηκε στο Μπάρι πέρυσι και σύντομα στις οθόνες της Rai. Και η αυξανόμενη επιτυχία της σειράς οδηγεί τους διοργανωτές να εξερευνήσουν νέες πρωτοβουλίες: «Θα θέλαμε – εξήγησε η διευθύντρια του Bifest, Felice Laudadio – να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό φεστιβάλ αφιερωμένο στον κόσμο της μυθοπλασίας και του περιεχομένου που, μέσω πλατφορμών ψυχαγωγίας, αλλάζουν τις αποχρώσεις του κινηματογράφου. Πέρυσι, μόνο για την παρουσίαση με τον Alessio Boni, υπήρχε πολύς κόσμος». Η έκθεση, όσων θα ήθελαν να την προτείνουν, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2024.

Εν τω μεταξύ, το Bifest επεκτείνεται εμπλέκοντας ολόκληρη την πόλη με πολλές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το «Φεστιβάλ Fuori»: «Είναι η πρώτη έκδοση μετά την απουσία του περασμένου έτους – λέει ο δήμαρχος Antonio Decaro -. Πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και θα υπάρξουν πάνω από 100 εκδηλώσεις» συμπεριλαμβανομένων προβολών, απεριτίφ, μενού με θέμα τον κινηματογράφο στους χώρους και πολλά άλλα. «Λες και όλη η πόλη – σχολιάζει ο Decaro – συνόδευσε το Φεστιβάλ». Μια πόλη όλο και περισσότερο με «το κεφάλι» στον κινηματογράφο και, παρατηρεί ο Decaro, «κατά μία έννοια, εκτός από την Περιφέρεια για τη διοργάνωση του Bifest, πρέπει να ευχαριστήσω την Gabriella Genisi, τη Luisa Ranieri και τη Lolita Lobosco γιατί χάρη σε μια τηλεοπτική μυθοπλασία» όπως αυτή  που μεταδόθηκε στο Rai1, «οι άνθρωποι μπόρεσαν να εκτιμήσουν τα πιο όμορφα μέρη της πόλης».

Μια τέχνη που προωθεί όχι μόνο το Μπάρι αλλά ολόκληρη την επικράτεια της Απουλίας: «Η περιοχή – λέει η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κινηματογράφου της Απουλίας, Annamaria Tosto – βρίσκεται στο επίκεντρο του κινηματογραφικού και τουριστικού συστήματος και ήταν δυνατή χάρη σε μια πολιτική μεγάλης προνοητικότητας και έχει μία πορεία που πηγαίνει πίσω στο χρόνο. Στόχος, πλέον, και μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες ευρωπαϊκής εμβέλειας, είναι η εποχική προσαρμογή του τουρισμού και η σταθεροποίηση των επιτυχιών που έχουν επιτευχθεί».

«Το Bifest – παρατήρησε ο κυβερνήτης Michele Emiliano – περιλαμβάνεται τώρα στα πιο σημαντικά γεγονότα» στον τομέα» και «ελπίζουμε ότι ο τουρισμός της Απουλίας, επίσης μέσω αυτού του συνδυασμού φορέων, καλής οργάνωσης, πολιτισμού και υποδοχής ξενοδοχείων, μπορεί να μας δώσει τις απαντήσεις που αναζητούμε. Για εμάς, οι τουρίστες είναι εξίσου σημαντικοί με όλους τους άλλους ανθρώπους που έρχονται εδώ, ακόμη και εκείνους για λόγους που αφορούν στην ποιότητα ζωής ή που αναζητούν μία ελπίδα. Οι τουρίστες πρέπει να ξέρουν ότι έρχονται στη γη της φιλοξενίας και ότι νοιαζόμαστε για όλη την ανθρωπότητα».

 

Πηγή: https://www.baritoday.it/attualita/bifest-2023-novita-presentazione-film.html

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *