AMBIENTE ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κατολίσθηση στην Ίσκια (Πιθηκούσες): βρέθηκαν τα πτώματα άλλων τριών αγνοουμένων

Αναμένεται να αναγνωρισθεί η ταυτότητα των θυμάτων. Οι άνδρες θα μπορούσαν να είναι οι Gianluca Monti και Salvatore Impagliazzo.

Στην Casamicciola, στο νησί Ischia (Πιθηκούσες), ο αριθμός των νεκρών επιδεινώνεται μετά την κατολίσθηση της περασμένης 26ης Νοεμβρίου. Σε 11 ανεβαίνει ο αριθμός των άψυχων σορών που εντόπισαν πυροσβέστες και διασώστες που εργάζονται ακούραστα εδώ και μέρες. Δυο ακόμη σοροί ταυτοποιήθηκαν και ανασύρθηκαν σήμερα το πρωί. Πιθανότατα είναι ο Τζιανλούκα Μόντι, πατέρας των 15χρονων αδερφών Μικέλε, του 11χρονου Φραντσέσκο και της 6χρονης Μαρίας Τερέζα και του Σαλβατόρε Ιμπαλιάτσο, συντρόφου της Ελεονόρα Σιραμπέλα, η νεαρή γυναίκα που ανασύρθηκε για πρώτη φορά από τα ερείπια.

 

Φωτογραφία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του τόπου της κατολίσθησης (Ίσκια)

Νωρίς το απόγευμα, λοιπόν, ανακαλύφθηκε το άψυχο σώματος μιας γυναίκας, που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, στη via (οδό) Santa Barbara. Δυο γυναίκες εξακολουθούσαν να αγνοούνται: η Valentina Castagna, μητέρα των αδελφών Monti και η Mariateresa Arcamore. Στο μεταξύ, στο καταπράσινο νησί, ο κόσμος δίνει μάχη ενάντια στο χρόνο, εν όψει και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών που αναμένεται για αύριο.

 

Τα λόγια του υπουργού Musumeci

Να σταματήσει η αποπληρωμή των δόσεων στεγαστικού δανείου για τους κατοίκους της Casamicciola που εκκενώθηκαν μετά την κατολίσθηση που σάρωσε το δήμο στο νησί Ischia το Σάββατο 26 Νοεμβρίου. Είναι ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιων Πολιτικών, Nello Musumeci, στην επείγουσα συνέντευξη τύπου του στο Επιμελητήριο. «Το μέτρο επιτρέπει την κατανομή εισφορών για αυτόνομη στέγαση υπέρ οικογενειών με σπίτια που έχουν καταστραφεί ή εκτοπιστεί», εξήγησε ο Musumeci. «Επιπλέον, το μέτρο ορίζει, λόγω των εξαιρετικών γεγονότων που περιγράφονται, ότι οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων που αφορούν στα εκκαθαρισμένα κτίρια ή τη διαχείριση εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αναστολή των δόσεων των σχετικών υποθηκών» ανακοίνωσε. «Τέλος, το μέτρο περιέχει ρυθμιστικές παρεκκλίσεις απαραίτητες για την επιτάχυνση των παρεμβάσεων και των δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην υπέρβαση της έκτακτης κατάστασης», υπογράμμισε.

«Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και ολόκληρη η κρατική διοίκηση είναι έτοιμοι να παράσχουν στη ναπολιτάνικη δικαιοσύνη τη συνεργασία που μπορεί να χρειαστεί». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιων Πολιτικών, Nello Musumeci, σε επείγουσα αναφορά για την τραγωδία στην Ίσκια, υπενθυμίζοντας ότι η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. «Αυτό που συνέβη δραματικά μας υποχρεώνει ηθικά και πολιτικά να διερευνήσουμε επειγόντως το ζήτημα των αιτιών αλλά και των πολλών ερωτημάτων που συνδέονται με τον καλύτερο εντοπισμό του πραγματικά ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού ρυθμιστικού και διοικητικού συστήματος όσον αφορά στην πρόληψη κινδύνων». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιων Πολιτικών, Nello Musumeci, σε επείγουσα συνέντευξη τύπου για την τραγωδία στην Ίσκια. «Μια στρατηγική παρέμβασης που επιτρέπει την ανάληψη δράσης όπου είναι αναγκαίο και επείγον και που προϋποθέτει μια πλήρη εικόνα της πρόβλεψης κινδύνου», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να φανταστεί κανείς την πρόληψη αν δεν υπάρξει πρώτα ένα εργαλείο πρόβλεψης». Και το εργαλείο που «δείχνει την ευάλωτη περιοχή και τι είδους κίνδυνος θα μπορούσε να προκύψει είναι το Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή», καταλήγει.

 

Η ερμηνεία του Manfredi

«Δυστυχώς, η αντίληψη του κινδύνου από τους πολίτες, που δεν είναι μόνο πρόβλημα στη Νότια Ιταλία, είναι πολύ χαμηλή. Είναι θέμα νοοτροπίας. Και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα: όποιος γνωρίζει αυτά τα θέματα για τα οποία έχω μελετήσει πολλά χρόνια γνωρίζει ότι ο πρώτος παράγοντας πολιτικής προστασίας είναι ο ίδιος ο πολίτης. Αν δεν έχει λοιπόν επίγνωση των κινδύνων που διατρέχει, είναι πολύ δύσκολο να εγγυηθεί την ασφάλειά του». Έτσι ο δήμαρχος της Νάπολης, Gaetano Manfredi, είπε στην Corriere della Sera, σχολιάζοντας τη φωτογραφία της βίλας στην Ίσκια που αιωρείται πάνω από τη χαράδρα που έκανε τον γύρο του κόσμου. Γιατί όμως να μην δράσουμε με παρεμβάσεις στον υδρογεωλογικό κίνδυνο; «Πρόκειται -απαντάει ο Μανφρέντι- για παρεμβάσεις που απαιτούν δεκάδες άδειες και στη συνέχεια συχνά οι περιοχές στις οποίες πρέπει να επέμβει κανείς είναι ιδιωτικές και επομένως αν γίνουν απαλλοτριώσεις οι ιδιοκτήτες θα αντιδράσουν. Εν ολίγοις, όλα επιβραδύνονται από τη γραφειοκρατία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλη απλοποίηση γιατί είναι τρελό να περιμένουν χρόνια και χρόνια για παρεμβάσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια της κοινότητας».

 

Ο κίνδυνος κακοκαιρίας και η διεύρυνση της κόκκινης ζώνης

Πολιτική προστασία και τεχνικοί στην εργασία στην Casamicciola Terme θα καθορίσουν τη νέα περίμετρο της κόκκινης ζώνης εν όψει ενός νέου συναγερμού για τον καιρό. Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από αύριο έως το Σάββατο που ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω ταλαιπωρία. Η Νομαρχία της Νάπολης εργάζεται για να καθορίσει μέχρι το Σαββατοκύριακο, όπως είπε ο Νομάρχης Claudio Palomba να καθορίσει το «ταχυπρόθεσμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης» που η Casamicciola δεν είχε. Στο Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης στην Casamicciola ετοιμάζεται επίσης σχέδιο για πιθανή εκκένωση. Ορισμένα ξενοδοχεία έχουν ήδη φέρει κουβέρτες και άλλα βοηθήματα για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

(ενημερώθηκε στις 2.45 μ.μ.)

 

 

Πηγή: https://bit.ly/3B30ePb

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *