ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βιώσιμος τουρισμός στην Απουλία, από την Περιφέρεια παρεμβάσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ στο «Δίκτυο μονοπατιών»

Παρουσιάστηκε το έργο υποδομής που θα περιλαμβάνει όλες τις επαρχίες της Απουλίας. Περιφερειακός σύμβουλος Lopane: «Η μεγαλύτερη περιφερειακή δημόσια παρέμβαση στο δίκτυο των μονοπατιών. Ένα αποφασιστικό βήμα για τη δόμηση ενός ολοένα πιο εξελιγμένου και ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος».

Η πλήρης αξιοποίηση του ολοκληρωμένου δικτύου Cammini di Puglia (Μονοπάτια της Απουλίας). Αυτός είναι ο στόχος του περιφερειακού προγράμματος παρεμβάσεων 3,2 εκατ. € για την υποδομή του δικτύου μονοπατιών και πολιτιστικών διαδρομών στην Απουλία, που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια.

Το έργο, το οποίο εκπονήθηκε από τα γραφεία της Υπηρεσίας Τουρισμού σύμφωνα με τις περιφερειακές κατευθυντήριες γραμμές για την αναγνώριση πρωτοβουλιών στους δρόμους, καλύπτεται από το Εθνικό Ενιαίο Ταμείο Τουρισμού (ΕΕΤΤ) με τη συμμετοχή πόρων που έχουν ήδη διατεθεί στον περιφερειακό Π/Υ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η μελέτη σκοπιμότητας παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη Κράτους-Περιφερειών και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Τουρισμού.

Οι παρεμβάσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται από το 2023, θα αφορούν κυρίως στις εξωτερικές περιοχές διαφόρων δήμων σε όλες τις επαρχίες της Απουλίας και, λεπτομερειακώς, θα αφορούν: στην κατασκευή της σήμανσης, των χώρων στάσης, των καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων και των ενημερωτικών και  πινακίδων καλωσορίσματος στην Via Francigena και κατά μήκος των άλλων δρόμων της Απουλίας· την ανάκτηση δημόσιων κτηρίων για την κατασκευή ξενώνων και την εξασφάλιση των διαδρομών.

“Περίπου οι μισοί Ιταλοί επιθυμούν να βιώσουν εμπειρίες εναλλακτικού τουρισμού σε επαφή με τη φύση, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα, ιδίως μεταξύ των κάτω των 40 ετών. Ο αριθμός των πεζοπόρων αυξάνεται συνεχώς και η επιθυμία να ανακαλύψουν αυθεντικούς και ελάχιστα εξερευνημένους προορισμούς: η Απουλία είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί αυτές τις ευκαιρίες, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη των δρόμων και τον βιώσιμο τουρισμό – δηλώνει ο σύμβουλος τουρισμού της επαρχίας της Απουλίας, Gianfranco Lopane.

Το έργο υποδομής του συστήματος μονοπατιών, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την ενδοχώρα, μαζί με τις παράκτιες περιοχές, σε όλες τις περιοχές. Πρόκειται για την πρώτη και μεγαλύτερη περιφερειακή δημόσια παρέμβαση στο δίκτυο. Ποτέ πριν για τα μονοπάτια της Απουλίας δεν είχαν διατεθεί πόροι για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τους στόχους της διαφοροποίησης της προσφοράς και της εποχικότητας των τουριστικών ροών – καταλήγει ο Επίτροπος – επενδύουμε για να διασφαλίσουμε την πλήρη χρησιμότητα ενός ολοένα και πιο δημοφιλούς προϊόντος που συνδυάζει την κουλτούρα, την εδαφική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή¨.

Η σχεδίαση γίνεται κατά το πρώτο έτος πραγματικής λειτουργίας του ολοκληρωμένου συστήματος πολιτιστικών διαδρομών και μονοπατίων της επαρχίας της Απουλίας. Από το 2018 η θεσμοθέτηση του οργάνου διακυβέρνησης που ονομάζεται Περιφερειακή Επιτροπή Μονοπατιών και Πολιτιστικών  Διαδρομών· από το 2019 η περιγραφή των τεχνικών απαιτήσεων για τον ορισμό πορείας και πολιτιστικού δρομολογίου, μόλις ένα χρόνο πριν, μετά την οξεία φάση της πανδημίας, η έγκριση, από την περιφερειακή επιτροπή, των κατευθυντήριων γραμμών για την αναγνώριση πρωτοβουλιών όπως αυτή που παρουσιάστηκε σήμερα. Επίσης του 2021, η σύνταξη του Άτλαντα των Δρόμων.

Ένα τουριστικό προϊόν που γεννήθηκε, επομένως, πρόσφατα στην Απουλία, αλλά για το οποίο δίδεται ιδιαίτερη προσοχή για τις θετικές επιπτώσεις που δημιουργεί στο περιβάλλον, την οικονομία των περιοχών και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδίως με την άμβλυνση του υπερ-τουρισμού. Για να διευκρινίσει τα περαιτέρω βήματα που οδήγησαν στις παρεμβάσεις του προγράμματος, ο διευθυντής του Τμήματος Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας της Apulia, Aldo Patruno, τονίζει πώς “η Περιφέρεια έχει εργαστεί έντονα από το 2016 στην κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συστήματος μονοπατιών και πολιτιστικών διαδρομών που συνδέονται με την υπόλοιπη Ιταλία και την Ευρώπη κυρίως μέσω της Via Francigena στο Νότο – αναγνωρισμένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2019 – και της Appia Regina Viarum – σε φάση υποψηφιότητας για κληρονομιά UNESCO. Σήμερα θα συγκεντρώσουμε μια ακόμη σημαντική επένδυση για την ολοκλήρωση της ελαφρού τύπου υποδομής και των υπηρεσιών ολόκληρου του περιφερειακού συστήματος. Ο στρατηγικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο τουριστικό-πολιτιστικό προϊόν, λειτουργικό για τη διαφοροποίηση της προσφοράς και το οποίο θα είναι στο επίκεντρο της 2ης φάσης του τουρισμού της Απουλίας, με επίκεντρο την ποιότητα, την μοναδικότητα και την αυθεντικότητα”.

Τα μονοπάτια έχουν προωθηθεί για αρκετές δεκαετίες σε χώρες όπως η Ισπανία, όπου παράγουν έσοδα 200 εκατ. € ετησίως με σχεδόν μισό εκατομμύριο συμμετοχές. Η Πορτογαλία και η Γαλλία έχουν επίσης σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και προώθηση.

Στην Ιταλία αυξάνεται ο αριθμός των μονοπατιών και των “διαπιστευτηρίων” αυτών, δηλ. τα διαβατήρια που πιστοποιούν το καθεστώς του εναλλακτικού ταξιδιώτη: αυτά είναι σήμερα πάνω από 59.000, ενώ το 2017 ήταν περίπου 23.000. Το εκτιμώμενο έσοδο με βάση τις διανεμηθείσες διαπιστευτήριες είναι περίπου 27 εκατ. ευρώ, τα οποία φτάνουν τα 52 εκατ. € αν λάβουμε υπόψη το σύνολο των πεζοπόρων, ακόμη και χωρίς διαπιστευτήρια, και τη μερική χρήση των μονοπατιών.

 

 

 

Πηγή: https://bit.ly/3DvrndZ

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *