BAIA MAGNOGRAECA ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό πάρκο των Επιζεφύριων Λοκρών (Locri) – φωτ.

 

 

Οι Επιζεφύριοι Λοκροί ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Κάτων Ιταλίας στην χερσόνησο της Καλαβρίας, βορειοδυτικά του Ρήγιου. Ιδρύθηκε κατά τον 2ο ελληνικό αποικισμό από Λοκρούς, από τους οποίους πήρε και το όνομά της. Σήμερα στην περιοχή της αρχαίας πόλης βρίσκεται χτισμένη η Ιταλική κωμόπολη Λόκρι (Locri).

Οι Επιζεφύριοι Λοκροί ιδρύθηκαν μεταξύ 679 και 673 π.Χ. μετά την ίδρυση των Συρακουσών και του Κρότωνα, στην περιοχή της νότιας Καλαβρίας από Λοκρούς προερχόμενους και από την Οπούντια και από την Οζολία Λοκρίδα ενώ ο προσδιορισμός «Επιζεφύριοι» προέρχεται από τον δυτικό άνεμο Ζέφυρο, όνομα το οποίο έδωσαν και στο γειτονικό ακρωτήριο. Η κοινωνία τους ήταν μητριαρχική.

Η πόλη ήταν από τις πιο σημαντικές και εύπορες της Μεγάλης Ελλάδας, δεν διέθετε φυσικό λιμάνι αλλά αποτελούσε υποχρεωτικό σταθμό για όσους ταξίδευαν προς τη Σικελία ή τον πορθμό της Μεσσήνης. Έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της χτίστηκε μεγάλο τείχος γύρω από την πόλη ενώ έξω από την αυτή υπήρχαν αρκετά νεκροταφεία, μερικά από τα οποία ήταν πολύ μεγάλα. Η ίδρυσή της ξεκίνησε ως επιχείρηση μιας αριστοκρατικής οικογένειας της Λοκρίδας από την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τον Στράβωνα, ο ιδρυτής της ονομαζόταν Ευάνθης. Γνωστός κάτοικός της φέρεται να ήταν ο νομοθέτης της Ζάλευκος.

 

Ωράριο αρχαιολογικού πάρκου: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη 09:00 – 14:00 (το εκδοτήριο εισιτηρίων κλείνει στις 12:45), Τετάρτη/ Πέμπτη/Παρασκευή/Σ/Κ 09:00 – μία ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: https://bit.ly/3PDEMWA 

Ευχαριστούμε τον Πάολο Σαρτιάνο για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού

 

 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *