ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατρακυλούν οι τιμές του ελαιολάδου στην Puglia

 

Η τιμή του ελαιολάδου της Απουλίας καταρρέει, συναγερμός από την Confagricoltura Bari-Bat: «Αποφύγετε την καταστροφή του κλάδου»

«Η κατάρρευση της τιμής του ελαιολάδου – εξηγεί ο πρόεδρος της ένωσης, Michele Lacenere – ήταν πολύ γρήγορη, ακολουθούμενη κοντά από την κατάρρευση της τιμής της ελιάς, ώστε να φτάσει τις τιμές των 3,00/3,50€ λίγες μέρες μετά το άνοιγμα των ελαιοτριβείων, με ελιές από 35 έως 45€»

 

Χαμηλές τιμές για το πετρέλαιο της Απουλίας και ένας όλο και πιο δύσκολος κλάδος. Αυτός είναι ο συναγερμός που εξαπέλυσε η Confagricoltura Bari-Bat που κάνει λόγο για κίνδυνο απασχόλησης, με 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας να έχουν ήδη χαθεί τα τελευταία χρόνια: «Πρέπει να αποφύγουμε την οριστική καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας της Απουλίας – εξηγεί ο πρόεδρος της ένωσης, Michele Lacenere -. Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση της περιφερειακής διοίκησης είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι μετασχηματιστικές δομές να επωμιστούν το οικονομικό κόστος μιας μεγαλύτερης αποθήκευσης, γεγονός που καθιστά δυνατή την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων που γνωρίζουμε καλά».

Η περίοδος συγκομιδής της ελιάς – υπογραμμίζει η Confagricoltura Bari – ξεκίνησε με μια κρίση στην αγορά, η οποία περιλαμβάνει τόσο το ελαιόλαδο όσο και ελιές, κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται εύλογα στην ιταλική πραγματικότητα παραγωγής ελαιολάδου. Η παραγωγική περίοδος δεν ήταν και η καλύτερη: την άνοιξη μια σημαντική θερμική πτώση έθεσε σε κίνδυνο, έστω και εν μέρει, την καρποφορία σε ορισμένες περιοχές και μια ξηρασία με λίγα προηγούμενα ανάγκασε τους ελαιοκαλλιεργητές, ή τουλάχιστον εκείνους που θα μπορούσαν να έχουν αρδευτικούς πόρους, να κάνουν μεγάλη χρήση της άρδευσης με σπατάλη ενέργειας και, πάνω απ’όλα, οικονομικούς πόρους».

«Η κατάρρευση της τιμής του ελαιολάδου – προσθέτει ο Lacenere – ήταν πολύ γρήγορη, ακολουθούμενη κοντά από την κατάρρευση της τιμής της ελιάς, ώστε να φτάσει τις τιμές των 3,00/3,50€ λίγες μέρες μετά το άνοιγμα των ελαιοτριβείων, με ελιές από 35 έως 45€».

 

Πηγή: https://www.baritoday.it/economia/crollo-prezzo-olio-olivicoltura-puglia-crisi.html

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *