ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιέρο Μαρρέζε: Μετονομάστε σε “Οδό της Μεγάλης Ελλάδας” τον SS 106 του Ιονίου

Button

 

Του Δημήτρη Ι. Αμανατίδη

Μετονομάστε σε “Οδό της Μεγάλης Ελλάδας” τον κρατικό δρόμο SS 106 του Ιονίου

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στην Κάτω Ιταλία καθώς ο πρόεδρος της Επαρχίας της Ματέρα ζητά με επιστολή του τη μετονομασία της Ιονίας Οδού σε Οδό της Μεγάλης Ελλάδας. Η τρέχουσα Οδός διασχίζει ολόκληρο το Ιόνιο Τόξο εκτεινόμενη σε μήκος 491 χλμ από τον Τάραντα έως το Ρήγιο περνώντας από τα εδάφη της Απουλίας, Βασιλικάτας και Καλαβρίας. Συνιστά μία οδό εθνικής σημασίας για την Ιταλία και συμπεριλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ε90. Η εν λόγω επιστολή ακολούθησε προηγούμενο αίτημα του δημάρχου του Κρότωνα Βιντσέντσο Βότσε (Vincenzo Voce) ο οποίος ήταν και ένας από τους πρώτους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που υιοθέτησε το παρόν εγχείρημα. Η σύλληψη της ιδέας ανήκει στην ιδιωτική πρωτοβουλία “Επιτροπή για την Επαρχία της Μεγάλης Ελλάδας” η οποία εδώ και μερικά χρόνια μάχεται σθεναρά για θέματα που αφορούν στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάδειξη της περιοχής.

Μετονομασία

Αυτό ζητά ο πρόεδρος της επαρχίας της Ματέρα (Matera), Πιέρο Μαρέζε (Piero Marrese), ο οποίος με επιστολή του απευθύνεται στον Υπουργό Υποδομών και Κινητικότητας και στην Anas (Εθνική Αυτόνομη Οδική Εταιρεία της Ιταλίας), συμμεριζόμενος την ίδια πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος και η Επαρχία του Κρότωνα.

Οι λόγοι για αυτό το αίτημα προκύπτουν από το γεγονός ότι ο δρόμος έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού που τον έχουν επηρεάσει και που τον επηρεάζουν εν μέρει, ακόμη και αν όχι στο τμήμα της Βασιλικάτας, και το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός μοναδικού τοπίου, ιστορικού και πολιτιστικού ταξιδιού που συνδέεται ακριβώς με τον κοινό παρονομαστή της αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia) η οποία διέρχεται από το σύνολο της αυτής της αρτηρίας.

“Πρόθεσή μας – υπογραμμίζει ο πρόεδρος Μαρέζε – είναι να τονίσουμε την ομοιογένεια του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα από τους τόπους που διασχίζουν την εν λόγω οδική αρτηρία και με την παρουσία ενός κατευθυντήριου άξονα με ουσιαστικά παρόμοια χαρακτηριστικά. Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητο να αλλάξει το όνομα του δρόμου, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμος ακόμη και στα χαρακτηριστικά που τον συνοδεύουν, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των κοινωνικοοικονομικών πρωτοβουλιών, και πρέπει να θεωρηθεί ως προστιθέμενη αξία για όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες καθώς και για την ανάπτυξη τουριστικών αξιοθέατων που προορίζεται να πραγματοποιηθούν σε αυτά τα εδάφη, τα οποία μπορούν έτσι να συνδεθούν εκ νέου με την χιλιετή ταυτότητα και τις παραδόσεις τους”.

 

Πηγή: https://ivl24.it/marrese-chiamare-strada-della-magna-grecia-lattuale-statale-106-jonica/?fbclid=IwAR0VBdQ-P4ncpEJ8Pvpr06leluG1Cr6OH1_cHK3JOgNkN4soO9tDDUf-CuQ

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *